A kormány tervei szerint 2030-ra az ország 27 százaléka zöldterület lesz

Az államtitkár szerint a hosszabb csapadékmentes időszakok miatt egyre nagyobb szükség van a zöldítésre.

„A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen” – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon, ahová egy Településfásítási program keretében rendezett faültetés miatt látogatott el.

Az államtitkár az eseményen elmondta, a 2020-ban meghirdetett Településfásítási programban közel 1500, tízezernél kisebb lakosú település élt a pályázat adta lehetőséggel, és mintegy 46 ezer sorfát ültettek el. Kihangsúlyozta továbbá, hogy idén a kormány kétmilliárd forintot biztosít a programban, és év végéig – a tervek szerint – 56 ezer darabra nő az elültetett fák száma.

A politikus szerint a folyamatosan változó meteorológiai viszonyok, kiváltképp a hosszabb száraz időszakok miatt egyre nagyobb szükség lesz fatelepítésekre, amelyek révén az ültetett sorfák árnyékot, jó levegőt és élhető környezetet biztosítanak a település lakóinak. Farkas Sándor azt is hozzátette, hogy nemcsak sorfák, hanem az erdőtelepítések szintjén is jók a számok. Állítása szerint az elmúlt két és fél évben 46 ezer hektárnyi erdőt telepítettek, szerte az országban.

Turda Gábor, Dóc község polgármestere elmondta: a fásítási programban huszonkét hárs- és kőrisfát kapott a település, amelyekkel Dóc további zöldítését el tudják érni, valamint pótolni tudnak kivágott fákat is.

DócerdősítésFarkas Sándorzöldterület