A kormány nem ad pénzt – Benkő Zsolt szerint az önkormányzat az alkalmatlan, hogy végigvigye a szennyvíztisztító-telep korszerűsítését

Benkő Zsolt szerint az önkormányzat elpuskázta a szennyvíztisztító-telep korszerűsítését. Éppen ezért a hódmezővásárhelyi Fidesz a kormány segítségét kéri a beruházás megvalósításért. Arról korábban beszámoltunk, hogy a projektre 2016-ban elnyert uniós támogatás már 2017-ben sem fedezte a bekerülési összeg felét sem. A mai árakon pedig a harmadára sem elég.

Benkő Zsolt a szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, nem megengedett, hogy a településről olyan szennyvíz kerüljön a természetes környezetbe, ami nem felel meg az előírt határértékeknek, és annak idején ezért döntöttek a szennyvíztisztító fejlesztéséről. Elmondása szerint Új-Kishomokon a szennyvízhálózatot 2014-15-ben kialakították, a telep korszerűsítésére kiírt első közbeszerzés azonban 2017-ben eredménytelen lett. Ezek után, amikor 2018-ban Márki-Zay Péter lett a polgármester, akkor Benkő Zsolt meglátása szerint kétéves csend és hezitálás következett, ezt követően 2020-ban új közbeszerzést írt ki a polgármester. A projekt viszont, ahogy elmondta, azóta 3,8 milliárd forintról 4,6 milliárd forintra drágult. Ezért a képviselő egyértelműen a városvezetés tétlenségét és alkalmatlanságát tette felelőssé.

Ezzel szemben azt korábban mi is megírtuk, hogy 2016. március 25-én született meg a támogatási döntés a telep fejlesztésével kapcsolatban egy közel másfél milliárd forint uniós forrás biztosításáról. A közbeszerzési felhívást 2016. december 30-án tette közzé az önkormányzat, amelyet 2017 szeptemberében eredménytelennek hirdettek, tekintettel arra, hogy az ajánlattételi határidő lejártáig 4 db ajánlatot nyújtottak be, ám ahogy akkor írták, mind a 4 ajánlattevő megajánlása meghaladja a rendelkezésre álló anyagi fedezet összegét.

A legolcsóbban, 3 milliárd 883 millió forintért a Veolia Water Solutions & Technologies Zrt. vállalta volna a munkát. A legmagasabb ajánlat meghaladta a 4,3 milliárd forintot. A fejlesztés teljes bekerülési költsége 1,5 milliárd forint volt, 18 hónappal korábban.

Az új városvezetés által 2020 márciusában kiírt közbeszerzés során két érvényes ajánlat futott be. A kettő közül ezúttal is a Veolia Water Solutions & Technologies Zrt. adta a legkedvezőbbet: 4 milliárd 783 millió forintért vállalta volna a megbízást.

Benkő szerint a közgyűlési többség 2020 októberében lemondott a projektről, és 200 millió forintot vissza is kellett fizetnie a városnak. Márki-Zay Péter ezt annyiban helyesbítette, hogy a kormányzattól nem kapták meg azt a plusz forrást, amire szükség lett volna, így vissza kellett fizetni azt a 200 millió forint előleget, amit megkaptak, ám amiből egy fillért nem költöttek el korábban.

Így kérdéses az is, hogy vajon most eleget tudnak-e tenni Benkő Zsolt kérésének, akik kezdeményezik a kormánynál, hogy minél hamarabb vegye át a fejlesztést, és a minisztériumok vizsgálják meg azt, hogyan történhetne meg a felújítás. Pláne annak a függvényében érdekes és lenne sürgető a projekt kivitelezése, hogy arról mi is írtunk, hogy egy dokumentum, a Belügyminisztérium: a 2018 és 2023 közötti időszakra vonatkozó szennyvíziszap kezelési és hasznosítási stratégia táblázata szerint Hódmezővásárhelyen 2027-re a negyedével nő majd a szennyvíztisztító terhelése a 2013-ban mért szinthez képest. Ám a dokumentumban térségünkből csak Szentest és Orosházát jelölik úgy, ahol kapacitásnövelési igény mutatkozik.

Valóban, sürgős forrásnövelésre lenne szükség a telep fejlesztéséhez, mert mint látni lehet, a beérkezett ajánlatok összege jóval magasabb, mint a korábban rendelkezésre álló összeg. Itt tehát nem az a kérdés, hogy ki koordinálja és végzi el a fejlesztést, hanem hogy mennyiből, és van-e kormányzati igény a támogatás megemelésére. Most úgy tűnik, nincs. Pedig ebből valóban nem szabadna politikai kérdést csinálni.

Benkő Zsoltszennyvíztisztító