A kormány az uniós forrásokhoz köti a Modern Városok Program fejlesztéseit

Ha rendelkezésre állnak uniós források, jó esély van arra, hogy 2024-től a Modern Városok Programban folytatódjanak a leállított fejlesztések és újabbak is indulhatnak – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Szekszárdon az MTI szerint.

Gulyás Gergely a Mathias Corvinus Collegium által rendezett beszélgetésen elmondta, az Európai Uniónak nincs alternatívája, ez nem az EU-nak a magyar GDP-hez való, 1,4 százalékos hozzájárulása miatt van így, hanem azért, mert Magyarország az egységes uniós, schengeni térség része és a közös piac a magyar gazdaság számára számára nélkülözhetetlen.

Egy kérdésre válaszolva közölte: az energiaárak emelkedése mindenre kihat és Magyarország energiafüggősége lényegesen nagyobb, mint Európa legtöbb országáé. A földgázt 85 százalékban ma is Oroszországból kapjuk és a kőolaj terén sem sokkal jobb az arány. A miniszter az infláció okaként említette a forint árfolyamgyengülését, amit ,,sikerült valamelyest megfordítani„. A Paks2 építésére vonatkozó kérdésre kijelentette: ha jövőre sikerül elkezdeni az építkezést, akkor az atomerőmű ,,reálisan 2032 táján működni tud”.

Az oktatást érintő kérdésre úgy fogalmazott: méltánytalanul alacsony a pedagógusok bére. A magyar kormánynak az EU-val kötött megállapodása azt szavatolja, hogy ,,2025. január 1-jén egy pedagógus bére átlagosan bruttó 800 ezer forint lesz és két évre rá az egymillió forintot is el fogja érni”. Ehhez az európai uniós pénzek visszatartásának meg kellene szűnnie, ez március végén megtörténhet – mondta a miniszter.

Mint arról ősszel beszámoltunk, Hódmezővásárhelynek ígérték a második legtöbb, szám szerint 18 projektet a Modern Városok Programban. Mindebből Vásárhelyen egy valósult meg, a tram-train. A beígért honvéd középiskola és kollégium is megnyitotta kapuit, de nem egy új intézményben, amihez 87 millióért készültek tervek, hanem a laktanyán belül, kisebb átalakításokkal.

A vásárhelyi fejlesztések között szerepelt egy naperőműpark, aminek most igen nagy hasznát venné a település.

fejlesztésGulyás GergelyModern Városok Programuniós támogatás