A kórházalapító házaspár emléktábláját helyeznék el az Ótemplom falán

A vasárnapi gyülekezeti napon emlékezett meg az Ótemplomi Református Egyházközség a Celebesz-szigeteken kórházat alapító, majd a második világháború végén mártírhalált halt vásárhelyi dr. Cseszkó Gyulára és feleségére, Hadady Róza Emmára, akik előtt az Ótemplom falán elhelyezendő, Kotormán László szobrászművész (a képen) által készített emléktáblával szeretnének tisztelegni.

A házaspár kettős síremlékét szimbolizáló, összefonódó fügefát ábrázoló dombormű tervét, melyeket Kotormán László szobrászművész készített, majd készít el, vasárnap délelőtt az ótemplomi gyülekezeti napon mutatták be az érdeklődőknek.

Kotormán László szobrászművész még csak kivetítőn tudta megmutatni az összehajló fügefákat ábrázoló dombormű tervét

Ez alkalommal Kubassek János geográfus, keletkutató, címzetes múzeumigazgató, a Magyar Földrajzi Társaság tiszteletbeli elnöke, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója tartott előadást a Cseszkó házaspár életéről, működéséről és sorsáról.

Mint azt megírtuk: a vásárhelyi születésű dr. Cseszkó Gyula és felesége, Hadady Róza Emma valószínűleg az 1929-33-as gazdasági világválság kezdetén utazott ki Hollandiába, majd a Holland Kelet-Indiai Társaság alkalmazottjaiként jutottak el a Celebesz-szigetekhez tartozó Tahuna szigetcsoportra 1931-ben. Itt 1933-ban kórházat alapítottak.

A házaspár sorsát a II. világháború ázsiai eseményei határozták meg: a szigetcsoportot 1942-ben elfoglalták a japánok, akik a kezdeti udvariasságok után 1944-ben előbb a feleségét fogták el és kémkedés vádjával nyilvánosan lefejezték, később a férjét pedig azért zárták a tondanoi börtönbe, mert – a korabeli vád szerint, – gyógyszereket juttatott a szigeteken felállított koncentrációs tábor lakóinak – emlékezett vissza 1991-ben az akkor a kanadai Hamiltonból Vásárhelyre hazalátogató egyik lányuk. A börtönt 1945 februárjában az amerikaiak lebombázták, a megsebesült kórházalapító nem sokkal később vérmérgezésben életét vesztette. Mindketten a szigeten nyugszanak. Dr. Cseszkó Gyula szobrát a ma is működő kórház dolgozói állították 2022-ben.

Dr. Cseszkó Gyula és családja annak idején az evangelizációhoz kapcsolódó misszió keretében érkeztek Sangihébe.

Az Ótemplomi Református Egyházközség szeretne minden elérhető adatot, beleértve a Cseszkó házaspár rokonait is összegyűjteni, ezért Bán Csaba lelkipásztor arra kért mindenkit, hogy segítsék ezt a munkát.

Bán Csabacelebesz-szigetekdr. cseszkó gyulaemléktáblaHódmezővásárhelyHódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségkórházótemplomvásárhelyi hírek