A könyvtár és a fizikaszertár is megújul a Bethlenben

Korábban már beszámoltunk a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban folyó építkezési munkálatokról, valamint arról, hogy egy helyre, a Malom utcába gyűjtik a Hódmezővásárhelyi Református Egyházi Gyűjtemény muzeális értékű kincseit. A fenntartó Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközséggel kapcsolatban, visszatérve a Bethlen Gábor Református Gimnázium falai közé, elmondásuk szerint a kincsgyűjteményükhöz hozzátartozik az ottani könyvtár, valamint a fizikaszertár is, amelyek a következő tanévig fel lesznek újítva.

Végéhez közeledik a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium egyedülálló könyvgyűjteményének évek óta tartó rendbetétele. Emellett egy emlékszobát is szeretnének kialakítani a magyar jogi néprajz kiváló kutatójának, Tárkány-Szűcs Ernőnek a tiszteletére az iskolai könyvtár területén, valamint átalakítják a fizikaszertárt is.

Méltóképpen szeretnének a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban megemlékezni a vásárhelyi református oktatás 300. évfordulójáról. A már általunk is bemutatott építkezésen, valamint a Hódmezővásárhelyi Református Egyházi Gyűjtemény létrehozásán túl az iskolai könyvtár felújítását, azon belül egy emlékszoba kialakítását is tervezik, valamint felújították a fizikaszertárt, részben a régi, használható, de inkább már muzeális, részben pedig modern eszközöknek, amelyeket beszerzetek, nyilatkozta Bán Csaba, az iskolafenntartó képviselője.

A kiviteli terv eredetileg a Modern Városok Programjához kapcsolódott, volna, de most ezt használták fel a munkálatok során. A szintén muzeális jellegű fizikai eszközöket a szertárba augusztus 15-ig pakolják vissza.

Emellett az iskola 60-80 ezres könyvgyűjteményét digitálisan elérhetővé tették már a Németh László Városi Könyvtárral egy platformot használva. Rendbetették a bútorzatot, a könyvtár helyiségét, ehhez sok könyvet meg kellett mozgatni, 5 embernek adott folyamatosan ez munkát. Ráadásul külön könyvtára van a Szathmáry Kollégiumnak és a református általános iskoláknak is.

Fontosnak nevezte a szabadon hozzáférhetőséget Bán Csaba, mind az oktatók, mind a diákok számára (ugyanezt a nyilvánosságot nevezte fontos alapelvnek a Malom utcában a kialakítás előtt álló magán könyvtár és levéltár, valamint a Hódmezővásárhely ikonikus református személyeiről készült portréfestmények kapcsán is).

A két beruházás pontos összegéről Bán Csaba még nem mert véglegesen beszélni, az biztos, hogy több tízmillió forintot tesznek ki. A fizikaszertárba az új eszközök beszerzése 8-9 millió forint volt. Ahogy korábban is írtuk, a fenntartó bízik abban, hogy hamarosan a Modern Városok Program keretében folytatódhat, és fejeződhet be a felújítás, mintegy 5 milliárd forint támogatással.

Bán CsabaBethlen Gábor Református GimnáziumfizikaKönyvtár