A klímaváltozás a vásárhelyi nemzetközi konferencia témája

A globális klímaváltozás volt a központi témája a Fekete Sas báltermében ma délelőtt óta zajló XXI. Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciának, melyen 5 szekcióban 52 előadásban mutathatták be kutatásaikat a résztvevők.

– Húsz országból érkeztek erre a nemzetközi konferenciára, melyen mindenki bemutathatja azokat a hatásokat, melyek a klímaváltozás előidéz, akár a növénytermesztésben, akár az állattenyésztésben, akár az környezetvédelem területén. Jó lehetőséget kap mindenki az együtt gondolkodásra, milyen válaszokat adjunk erre, s milyen új olyan kutatási projekteket tervezzünk, melyek segítenek abban, hogy regionálisan megoldjuk, legalábbis kezeljük ezt a problémát – mondta Czóbel Szilárd professzor.

Czóbel Szilárd professzor

Az SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének egyetemi tanára hozzátette: az Európai Unió az európai viszonyokra vonatkozó elképzelései előre mutatóak. Az a fajta zöldítés és élőhely rekonstrukció, melyben gondolkodnak, elősegíti azt, hogy a különböző művelt területeinken a jelenleginél jobb legyen a talajok víztartalma, ezáltal növekedjen a termésbiztonság, s ezekkel tudjuk csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást és növelni tudjuk a megkötési potenciált. Azaz az üvegházhatást okozó gáz mennyiségét csökkentve egy élhetőbb jövőt tesz lehetővé.

A Fekete Sas báltermében a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara által rendezett a „Globális kihívások és válaszok a mezőgazdaságban és a környezetvédelem területén” alcímet viselő XXI. Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciáján 5 szekcióban 52 előadásban mutathatták be kutatásaikat a résztvevők, míg a poszter szekcióra 57-en jelentkeztek.

Húsz országból érkeztek kutatók Vásárhelyre

A programhoz kapcsolódó tényleges kutatói létszám 250-nél is több szakembert jelent, hiszen számos olyan előadó van, aki a kutatását nem egyedül végezte, hanem társszerzőkkel publikált. A nemzetközi konferenciára húsz országból, köztük több hazai egyetemről és kutatóintézetből érkeztek szakemberek, s szép számban voltak jelen külföldi hallgatók is, akik egy része valamelyik hazai egyetemen tanul, PhD hallgatóként. A Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferencia az Erasmus Week központi eleme, így afrikai és ázsiai országokból is érkeznek új előadók az angol nyelven zajlott rendezvényre, melyet Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, Mikó Edit, a Mezőgazdasági Kar dékánja és Mariana Ramona Ciolac, a temesvári I. Mihály király Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem menedzser és vidéki turizmus karának dékánja nyitott meg.

Dr. Mikó EditHódmezővásárhelyklímaváltozáskonferenciamikó editSzegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karszegedi tudományegyetem mezőgazdasági karavásárhelyi hírek