A Klebelsberg Központ vezetője szerint nem panaszkodni kellene, hanem a szabályokat betartani

Hajnal Gabriella azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy ha az intézmények betartanák a szabályokat, nem panaszkodnának annyian túlterheltségre, a terhek csökkentése pedig egyes tantárgyi lobbik miatt is nehézkes.

A pedagógus szakszervezeteket a baloldali kampány szekértolójának gondolja, míg azokat a tanárokat is kritikával illette, akik korábban nem írták alá a státusztörvényt, de most újra tanítanának.

A kormány még tavaly átlag 32,2%-os béremelést jelentett be a pedagógusoknak. A 32,2 százalékos átlagos béremelés nem az egyénekre, hanem az elosztható bértömegre vonatkozik, vagyis arról van szó, hogy az idei béremelésre a kormány létrehozott egy alapot, ebben 340 milliárd forintot különítettek el a pedagógusbérekre, írja a Telex.

A pedagógus-szakszervezetek viszont nem teljesen elégedettek, mert szerintük a mostani béremelés még nem elég ahhoz, hogy elérjék a kívánt célt. Ráadásul például az óvodapedagógusok szinte mind csak a minimum-fizetésemelést kapták meg.

Hajnal Gabriella azt is elmondta, hogy összesen 140 ezer, köznevelésben dolgozó pedagógust érint a béremelés, ebből 80 ezer tanár állami fenntartású iskolában dolgozik. A Klebelsberg Központ a jogszabályoknak megfelelően alapvetően egységes elosztási mechanizmusról döntött, a novemberi bérhez képest a gyakornokok 32,2 százalékos, a Pedagógus I kategóriába tartozók 31,2 százalékos, a Pedagógus II-be tartozók pedig 29 százalékos emelést kapnak, míg a mesterfokozatúak 21,1 százalékos pluszt, írja a portál a Mandiner interjújára hivatkozva.

Arról hozzájuk nem érkezett jelzés, hogy valakinek csupán pár százalékos emelés jutott volna, mondta. Mint ahogy azt is elmondta, tudomása szerint a státusztörvényt 1215-en nem írták alá. Ezek az emberek szerinte felmondtak, és ahogy jellemezte, sokszor a munkáltatójukra borították az asztalt, miközben valótlanságokat hirdettek az oktatásról, a kormányról és a fenntartójukról, felvették a végkielégítést, hónapok óta nem dolgoznak, majd most a béremelés hírére visszasomfordálnának az iskolarendszerbe. Ezt ő visszásnak tartja.

Mint ahogy szerinte a helyzet semmivel sem rosszabb, mint korábban és ha betartanák az intézmények a szabályokat, messze nem panaszkodnának annyian túlterheltségre. Szerinte ráadásul egy pályakezdőnek vonzó lehet a tanári szakma, hiszen az első évben, adókedvezményekkel együtt havi nettó 430 ezer forintot vihetnek haza, aminél egy multi sem jobb.

Hajnal GabriellaKlebelsberg Központ