A kastélyt és a szomszédos földet is elbukhatja Szabadkígyós

A nemrégiben elfogadott „kastélytörvény” alapján 48 kastélyt hirdettek „örökbeadásra”, köztük a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt is, amelyet Lázár János már évekkel ezelőtt meg akart szerezni a Ménesbirtok számára. Szerdán a mellette fekvő, eddig az önkormányzat által használt földterület is kalapács alá kerül.

Nemcsak a kastélyt, hanem a mellette elterülő 25 hektáros földet is meghirdette az állam, a szerdai békéscsabai földárverésen licitálhatnak rá a vevők.  A földet eddig az önkormányzat használta és továbbra is használnák – ezzel a kérésükkel korábban levelet is írtak az Agrárminisztériumnak, de nem kaptak választ a tárcától, az árverést pedig holnap megtartják – írta meg a Szeged.hu.

A G7 gazdasági portál cikke alapján a július 1. és 12. közé eső földárveréseken összesen húszezer hektár állami termőföldet írt ki a tárca árverésre. A híroldal kikalkulálta azt is, hogy az átlagos hektáronkénti 2 millió forintos tavalyi árral számolva 41 milliárd forint folyhat be a központi költségvetésbe.

Szabadkígyós polgármestere, Balogh József a Szeged.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy 2013-tól az önkormányzat közfoglalkoztatási programjában termesztettek zöldséget a szóban forgó területen, amit szívesen folytatnának, de a terület megvásárlása meghaladja anyagi lehetőségeiket.

A falu évek óta küzd azért, hogy a jelenleg a Nemzeti Örökségvédelem (NÖF) kezelésében lévő kastélyt megtarthassák és eddig azt is meg tudták akadályozni, hogy Lázár János a Ménesbirtoka számára „örökbe fogadja” az uniós milliárdokból felújított épületegyüttest.

A grófi család leszármazottai, akik szintén a faluban élnek, hónapokkal ezelőtt a helyi szabadkígyósi önkormányzattal együtt felkeresték a kastély kezelőjét, a NÖF-öt, hogy ők is pályáznának az épület működtetésére. Választ ők sem kaptak, így aztán nagy eséllyel a kastélyt és a 25 hektár földterületet is elbukja a szabadkígyósi önkormányzat.

(Forrás: Szeged.hu, G7)

árverésBalogh JózsefföldárveréskastélykastélytörvényLázár JánosNemzeti ÖrökségvédelemNÖFörökségvédelemSzabadkígyós