A Kalyi Jag a város segítségét kéri az iskolafelújítás befejezéséhez

A szerdai rendkívüli közgyűlés előtti percekben Varga Gusztáv, a Kalyi Jag Egyesület vezetője kért és kapott megszólalási lehetőséget. Felszólalásában beszámolt a Nyár utcai roma nemzetiségi iskola felújításának állásáról, és az önkormányzat anyagi támogatását kérte a munkálatok befejezéséhez. Az iskola megnyitásának elhúzódása az előző rendes közgyűlésen is téma volt.

Nagyszerű munkát végez a város a nemzetiségi felzárkóztatás terén – így kezdte felszólalását közgyűlés előtt a Kalyi Jag Egyesület elnöke, aki ezután beszámolt arról, mi volt az oka, hogy nem tudták szeptemberben megnyitni iskolájukat, melynek épületét 15 + 5 évre ingyenesen kapták meg az önkormányzattól. Varga Gusztáv elmondta: a felújítás során sokkal nagyobb mértékű problémákkal szembesültek az épület állapotát illetően, mint ahogy eredetileg gondolták. Végül nem tudtak időben elkészülni, a Katasztrófavédelem és a Népegészségügyi Központ sem adta meg szeptemberig a szükséges engedélyeket, hiszen akkor jöttek ki ellenőrizni, amikor az építkezés még javában zajlott. Jó hír viszont, hogy a Belügyminisztérium szerint szükség van Vásárhelyen nemzetiségi oktatásra, ehhez meg is adták hozzájárulásukat, a Kulturális és Innovációs Minisztérium pedig 128 + 96 főre a létszámtámogatást adta meg a különböző szakmai képzések elindításához.

Varga Gusztáv felsorolta, milyen munkálatokra van még szükség ahhoz, „hogy az intézmény intézmény legyen„. A felújítás befejezéséhez még 30 millió forintra van szükség, ennek 60 százalékát – tehát 18 millió forintot – szeretnék támogatásként az önkormányzattól megkapni. Mivel az épület önkormányzati tulajdonban van, így a városnak is érdeke, hogy jó állapotban legyen – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Márki-Zay Péter a felszólalás után kiemelte: az egyesület kérelméről a szerdai közgyűlésen nem tudnak szavazni, hiszen nincs is még előterjesztés, de ő személy szerint támogatja ennek az iskolának a felújítását. – A Varga Tamás iskolának is készülünk adni, de segítettük a Liszt Ferenc iskolát is a viharkárok elhárításban, tisztában vagyunk vele, hogy a mi érdekünk is, hogy rendben legyenek ezek az épületek – hangsúlyozta a polgármester.

A támogatásról a következő rendes közgyűlésen születhet döntés.

HódmezővásárhelyKalyi JagNyár utcai iskolaVarga Gusztáv