A jelenlegi fertőzési számok alapján még nem tud enyhíteni a kormány

A nyitást az oltási számok alapján tervezik meg, a jelenlegi számok alapján még nem lehet enyhíteni – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely elmondta, ha a 2,5 milliót eléri a beoltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák, óvodák, a számítások szerint ez legkorábban április 12. vagy 19. lehet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, az idősotthonokban, ahol mindenkit beoltottak egy százalék alá csökkent a megbetegedések száma. Ez jól mutatja, hogy az oltással minimálisra csökken a fertőzés. Kínából és Oroszországból a szállítások folyamatosak, de remélik, hogy a Brüsszelből is egyre több fog beérkezni.

Az iskolák újranyitása előtt tanárokat és az óvónőket be fogják oltani, de ehhez mindenkinek regisztrálni kell

– emelte ki Gulyás.

A boltokkal kapcsolatos szabályozásról pénteken születik döntés.

Az érettségikkel kapcsolatban elmondta, egyelőre úgy tervezik, hagyományos módon tartják meg május végén, amennyiben jól halad az oltás és megfelelőek a járványügyi adatok.

Újravizsgálják a kismamák és a szoptatós anyukák beoltását. Korábban nemzetközileg megállapodás volt arról, hogy nem kaphatnak oltást, mivel rögtön nem volt egyértelmű a vakcinák esetleges mellékhatása. Most azonban, ennyi idő elteltével, újravizsgálják, hiszen egyre több fertőzött kerül ki a kismamák és szoptatós anyukák közül – magyarázta.

Gulyás GergelykormányinfóKoronavírus-világjárvány (COVID-19)nyitás