A Jászai Mari-díj hírét elsők között osztotta meg egykori vásárhelyi tanáraival Pikali Gerda

A Bethlen diákszínpadáról indult és az ország egyik vezető színművésze lett – ő Pikali Gerda, akinek több mint 20 éves pályafutását a szakma idén március 15-én Jászai Mari-díjjal ismerte el. Három színház is a felterjesztők között volt, ahol dolgozik. Az állami kitüntetésben részesült színésznő a jó hírt elsők között osztotta meg azokkal az egykori, vásárhelyi tanáraival, akik már akkor is hittek benne.

,,Bolond lány” már volt idehaza, legutóbb pedig Nagykátán csillogtatta meg tehetségét ugyanebben a darabban Pikali Gerda. A Vásárhelyről elszármazott színművészt ugyanis csütörtökön délután éppen akkor érte utol a Vásárhelyi Televízió, amikor erre az előadásra utazott, így telefonon gratuláltunk neki, hogy megkapta a Jászai Mari-díjat.

,,Tele van a szívem minden jóval és széppel és itt az ember átgondolja az életét, hogy akkor addig mit is csinált. De persze hát nagyon mindenki vágyik rá, az hazudik, aki mást mond szerintem. Tehát ez egy jó visszajelzés arra, hogy amit az ember csinál, azt észreveszik és jónak találják és ezt állami kitüntetéssel díjazzák. Én egy héttel előtte tudtam meg és igazából mi ezeket a felterjesztéseket nem is tudjuk, hogy vannak, hanem miután az ember így megkapja, akkor mondják, hogy egyébként kik voltak akik felterjesztettek és hát így megtudtam, hogy három színház is. A József Attila Színház, az Új Színház, a Fórum Színház”

– mesélte a VTV-nek a színésznő.

Pikali Gerda az ezredfordulón diplomázott a színművészeti egyetemen, így több mint 20 év munkája érett be ezzel az elismeréssel, amelyért nemcsak a nézőknek és a kollégáknak hálás, hanem azoknak a vásárhelyieknek is, akik elindították ezen a pályán. Az örömhír apropóján ugyanis az elsők között hívta fel egykori tanárait és köszönte meg nekik támogatásukat.

,,Nyilván a férjem volt az első, akinek mondtam, utána a szüleimet, gyerekeimet és hát nem utolsó sorban a Bethlen Gábor Református Gimnáziumból az én csodás tanáraimat, Simon tanár urat és még Árva László tanár urat is felhívtam. Földesi Ferenc tanár urat nem tudtam felhívni, ő már az égi karban van, ott fönt, nagyon furcsa, de ő ,,Jászainak” hívott nagyon sokszor, amikor még gimis voltam. Ő már valószínűleg akkor sejtette és most meg szerintem valamelyik felhőn ücsörög és mosolyog, hogy na, én megmondtam”

– tett hozzá Pikali Gerda.

Reméli, aki erre a pályára készül, annak erőt tud adni, hogy innen is el lehet indulni és sok-sok szorgalommal és alázattal sokra lehet vinni. Szerinte ezért fontos, hogy otthon mások is merjenek nagyot álmodni.

Bethlen Gábor Református Gimnáziumkitüntetésmárcius 15Pikali Gerdaszínész