A járt utat elhagyni a járatlanért – Hornok Magdolna úti élményei a BFMK-ban

A Bicskéről Hódmezővásárhelyre költözött Hornok Magdolna bemutatkozó kiállítása tegnap nyílt meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ I. emeletén. A festőművész azokból az alkotásaiból válogatott, amelyeket utazási élményei ihlettek. Az érdeklődők Korzika, Bali, Görögország, Bolívia,
valamint hazánk természeti és épített környezetét fedezhetik fel.


Hornok Magdolna közel két évtizedes alkotói munkássággal büszkélkedhet, számos kiállítással idehaza és külföldön egyaránt. Festményei magányszemélyek otthonait, közintézmények falait díszítik, illusztrációi folyóiratokban és könyvekben is szerepelnek. Több pályázaton vett részt, amelyeken a zsűri a legjobbnak, vagy a legjobbak egyikének ítélte munkáit. Egy nemzetközi pályázatnak köszönhette azt is, hogy három hetet Indiában tölthetett. De járt többek között Peruban, Mexikóban, Bolíviában, az indonéz szigetvilágban, Balin, Görögországban és Korzikán is.


– Hornok Magdolna utazási élményeit szívesen festi vásznára. A számára kedves helyszínekről azonban előtte fényképeket készített, hogy később tökéletesen vissza tudja adni a látottakat. Nemcsak a turistalátványosságokra kíváncsi, hanem olyanokra is, amelyekért a járt utat el kell hagyni a járatlanért. Állandóan keres, kutat, próbálja felderíteni az ország és a világ legelrejtettebb zugait- hívta fel az érdeklődők figyelmét Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója.

Nemcsak festőnek, hanem élménygyűjtőnek is vallja magát, aki utazásai során számos tapasztalattal lett gazdagabb, amelyeket már senki sem tud elvenni tőle, a hétköznapokban is nagyon sokszor táplálkozik ezekből az örömforrásokból az érdeklődését elsősorban azok a témák keltik fel, amelyek az elgépiesedett világtól távol állnak. Például csodálattal és tisztelettel adózik az egyszerű, vidéki emberek előtt, akik sokszor mostoha körülmények között űzik mesterségüket. Egy olyan festménysorozat is fémjelzi pályáját, amely az ősi szakmák még utolsó képviselőinek állít emléket. Ennek elismeréseként tagjai közé választotta a Magyar Néprajzi Társaság, ahogyan az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak, a Magyar Alkotók Internetes Egyesületének, valamint most már a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának is megbecsült festőművésze.


Hornok Magdolna kiállítása február 29-ig látható a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

BFMKfestményHornok MagdolnaKiállítás