Persze a hagyományos húsvéti asztalon remekül mutat a parasztsonka, de van amikor a diéta, vagy a különböző ételérzékenységek nem engedik. Kinézetre nagyon hasonló a pulykából vagy a csirkéből készült kötözött sonka a disznóéhoz, annyi különbséggel, hogy a szárnyas változattal csak annyi a dolog, hogy fel kell szeletelni és megenni.
Vásárhelyen nem csak a disznóhús fogy Húsvétkor, hanem a csirke és pulyka is.
A pulykahús majdnem akkor érdeklődésnek örvend ezen az ünnepen, mint Karácsonykor. A csirkemellnek is hatalmas a sikere, pedig alapvetően csirkehiány van Magyarországon
– tudtuk meg Oroszné Seres Katalintól, a Zsoldos utcai baromfibolt tulajdonosától.
Pulykacombból, vagy pulykamellből létezik már kötözött sonka is, és a pulyka felsőcomb csonttal pedig a sütni való szárnyashúsok közül is az egyik legszaftosabb étel az ünnepi asztalra. Amivel a legjobban ki lehet váltani a hagyományos parasztsonkát az a csirkecombfiléből készült kötözött sonka. Ez a változat az ételallergiások számára is meghozza a kívánt ünnepi ízélményt, mert glutén-szója és laktózmentes.
A másik kifejezetten húsvéti termék a valódi csirkemell, pácolva, és enyhén füstölve. Barbeque, fokhagyma, natúr, paprikás és olaszos ízekben is elérhető, az ínyenceknek illetve a hidegtálak kedvelőinek.
Na, de mi legyen a tojással?
A sonka mellé -legyen az disznó vagy szárnyas- mindenképpen kell Húsvétkor tojás. Natúran, megfőzve is megadja a kellő élményt, de érdemes hidegtálat is készíteni belőle, és megtölteni.
Én megszoktam főzni a tojást, kiszedem a sárgáit, összekeverem sajtkrémmel, zöldfűszerekkel, és visszatöltöm a helyére. Nagyon gusztusos, zöld salátaágyon szoktam tálalni, ez eteti magát az ünnepen
-ad tippet az elronthatatlan recepthez Oroszné Seres Katalin.
Az összes étel mellé kitűnő köret a vegyes saláta bármilyen öntettel, vagy az oly népszerű hónapos retek saláta, ami nagyon passzol a húsvéti asztalra.
Fotók: Orgovány Rudolf