A hosszú élet titka a szeretet és egy nyeletnyi pálinka

Csütörtök kora délután köszöntötte 90. születésnapján Dezső Sándort a város polgármestere, 44 ezer vásárhelyi nevében. Márki-Zay Péter elmondta portálunknak, hogy számos szépkorút köszönt, és mindig öröm számára, amikor olyan idősekkel találkozik, akik világéletükben aktívak voltak és most is azok.

Az ünnepelt, Dezső Sándor Vásárhelyen született, az Ág utcában. Egykeként nőtt fel, édesapja hadifogságba esett, édesanyját korán elveszítette egy tragikus komp-balesetben. Anyai nagyszülei nevelték a továbbiakban, édesapja fogságból való hazatérése után is.

Tizennyolc évesen házasodott, 56 évig élt boldog házasságban, ekkor veszítette el feleségét. Egy fiúgyermeke, két lányunokája és négy dédunokája van, akik nagy szeretettel veszik körül.

Sándor bácsi elképesztő fizikai és szellemi állapotban van, arra is emlékszik, hogy a Tornyai utcai óvodába járt, majd a Klauzál utcai iskolában, végül a Szt. István téri polgári iskolában fejezte be tanulmányait. Édesapja nyomdokain ő is gépjárművezető volt, előnbb a gorzsai gazdaságban, majd 23 évig a Hód-Gépnél. Itt a szállítmányozás vezetője is lett pár év után. 85 éves koráig dolgozott.

Portálunknak elmondta, hogy tavaly még sikerült a kertet felásnia, bízik abban, hogy idén sem lesz ez gond. A mai napig vezet, és nagyon aktív. Menye elmesélte, hogy Sándor bácsi tudatosan étkezik, sok fokhagymát fogyaszt, mire az ünnepelt csak annyit mondott: „és minden este egy nyeletnyi pálinkát.”

Családjától egy korabeli újságcikkeket tartalmazó kiadványt is kapott ajándékba, így a 90 éves hírekre is rácsodálkozhatott, amelyek között tréfásan arról a szenzációról is beszámol a lap, hogy megszületett Dezső Sándor.

90 évHódmezővásárhelyköszöntésMárki-Zay Péter