A hősök előtt tisztelegtek a vásárhelyi hadiárvák

A Bessenyei Színkör tagjainak előadásával emlékezett meg a Hadiözvegyek, Hadirokkantak és Hadiárvák vásárhelyi csoportja a Hősök Napja előtt. Eljött ez alkalomra a HONSZ országos elnöke is.

Bár a hét végén lesz, de ma tisztelgett a Hadiözvegyek és Hadiárvák vásárhelyi csoportja a Hősök Napja előtt. A megemlékezést a Bessenyei Színkör zenés-verses műsora színesítette.

– Minden évben megünnepeljük a Hősök Napját, ezen a napon emlékezünk azokra az apákra, nagyapákra és elődökre, akik az életüket adták a háborúk során – mondta Oskovics György, a Hadigondozottak Hódmezővásárhelyi Egyesületének elnöke. – Mi vagyunk azok, akiknek apáik odamaradtak, s akik a nagy- vagy a dédapjukat veszítették el, azoknak nincs meg a velük való személyes kapcsolatunk, de a lelkükben, neveltetésükben megvan.

Közel 90 ezer hadiárva él jelenleg Magyarországon, de egyre fogy a számuk. De van hadirokkant is, dr. Mohos Andor, akinek a 105. születésnapját jövő márciusban szeretnék még megünnepelni – tudtuk meg a rendezvényen résztvevő Ipacs József (76), nyugállományú ezredes, a HONSZ országos elnökétől. Azt mondta, nagyon fontos lenne, ha a szervezet munkájába az ifjabb generációk is bekapcsolódnának, ahogy tették ezt több tagszervezetben is, ahol az új elnök egész családja belépett.

Ipacs József országos elnök (a kép jobb szélén) is részt vett a megemlékezésen

– Jelenleg 25 tagszervezetünk működik az országban. A 90 ezer tagunkból a legkevesebb a hadirokkant. A tagszervezetek utánpótlása nehéz, de itt is többször mondtam már, hozzák el az unokákat, léptessék be őket, így fennmarad a szervezet, az új tagok pedig tanulnának közben, ismereteket szereznének és megőriznék a hagyományt – árulta el a szervezet fennmaradásának receptjét Ipacs József, aki hozzátette, így próbálják, de nem nagyon megy a fiatalítás. Azt mondta, amikor a HONSZ járadékokat, segélyeket intézett, sokan csak ezért léptek be a soraikba, majd miután elintézték a fentieket, azonnal ki is léptek a szervezetből. Azt mondta, hogy az orosz-ukrán háború miatt a hadiárváknak kellene figyelmeztetni mindenkit a háború emberi következményeire.

hadiárvákHódmezővásárhelyhonszhősök napjaOskovics Györgyvásárhelyi hírek