A Holokauszt áldozataira emlékeztek Vásárhelyen

„Holokauszt 77” címmel mártír megemlékezést tartott ma a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség a zsidó temetőben, majd a zsinagógában.

– Soha nem szabad hagynunk, hogy mindez megismétlődhessen – mondta a vásárhelyi zsinagógában tartott megemlékezésen Szalay-Bobronviczky Vince, miután Erdős László hitközségi elnök köszöntötte a megjelenteket. A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára beszédében felelevenítette a Hódmezővásárhelyen is átélt Soá borzalmait. Mert a deportálás és a Holokauszt borzalmai Hódmezővásárhelyet sem kímélték. 1944 június 16-án reggel a zsinagóga udvarára gyűjtöttek 740 hódmezővásárhelyit, majd június 17-én lovaskocsikkal vitték ki őket a Nagyállomásra. A marhavagonok két nap veszteglés után 19-én este érkeztek Szegedre, ahol az elhurcoltak az elhagyott téglagyárba kerültek. Innen a vásárhelyieket a szegedi gyűjtőtábor többi rabjával együtt június utolsó napjaiban deportálták az auschwitzi megsemmisítő-, valamint a Bécs melletti strasshofi koncentrációs táborba.

– A történelem legfőbb tanulsága, hogy az emberek szinte semmit sem tanulnak belőle – idézte Aldous Huxley szavait Vásárhely polgármestere. Márki-Zay Péter külön kifejezte háláját, amiért a kormány is képviseli magát a helyettes államtitkár úr személyében az eseményen, és elmondta, hálás Orbán Viktor miniszterelnöknek is, aki a napokban kijelentette: minden meleget támogat. Hiszen nem fordulhat elő még egyszer a történelemben, hogy magyar a magyart gyűlölje, magyar a magyart megkülönbözteti. A városvezető megemlékezett Beretzk Pál néhai polgármesterről, akinek köszönhetően Hódmezővásárhely az egyetlen város, ahol nem jött létre gettó annak idején. Külön kiemelte, hogy a vásárhelyi zsinagóga falán emléktábla őrzi nevét, ahogyan II. János Pál pápáét is, aki megkövette a zsidóságot. Márki-Zay Péter elmondta, hogy mindenki, aki nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy megszűnjön a nemre, fajra, vallásra, szexuális orientációra vagy bármi másra irányuló megkülönböztetés, az maga is felelős.

Kis Andrea alpolgármester megemlékező beszédében elmondta, hogy a holokausztban elhunytak emlékét őrzi a zsinagóga órája is, ami 1944 június 16-a óta 10:10-et mutat, arra figyelmeztetve, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk.

A megemlékező beszédeket követően Darvas István főrabbi tartott istentiszteletet, aki hangsúlyozta, a szeretet a leghatékonyabb a gyűlölet ellen.

A szertartás befejezte után Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester és Balassa László túlélő, valamint Tóth István roma-referens a megemlékezés koszorúit helyezték el a zsinagóga falán található emléktáblák alá.

Hódmezővásárhelyi Zsidó HitközségholokausztKis AndreaMárki-Zay PétermegemlékezésMiniszterelnökségSzalay-Bobronviczky Vince