A Hódmezővásárhely honlapjával megfogalmazott kritikák egy része jogos, de nem előírás

Hódmezővásárhely, mint a legkevésbé korrupt város, soha nem csatlakozott az EZ A MINIMUM programhoz, ezért az általuk megfogalmazott feltételeket önkormányzatunk soha nem vizsgálta, nem igyekezett azoknak megfelelni – olvasható a város honlapján annak apropóján, hogy a Lázár Jánoshoz közeli sajtó ezekkel az értékekkel támadja a városvezetést. Ugyanakkor a hodmezovasarhely.hu-n azt írják: mindezek ellenére a most közölt ellenőrzés szempontjait és elvárásait bevezetik.

Az EZ A MINIMUM projekt célja, hogy átláthatóbbá, számonkérhetőbbé tegyék az önkormányzatokat országszerte. Ugyanis, mint fogalmaznak: ,,Az önkormányzatok számos olyan ügyben hoznak döntést, amely az ott élők életét alapvetően befolyásolja, ráadásul adóforintokból gazdálkodnak, és a közös tulajdonunkat kezelik.”

A most megjelent jelentéssel kapcsolatban a városháza azt közölte: a két évvel ezelőttihez képest szigorúbb pontozásban ugyan egy ponttal kevesebbet kapott Hódmezővásárhely, de a városok összehasonlításában hat helyet javított, előrébb került. A céges adatok felmérése láthatóan a honlapjaink frissítése előtt, korábban készült, a jelen állapotokat nem tükrözi, a pontvesztés is ennek köszönhető.

A megfogalmazott pontokra részletesen magyarazázatot adtak, ezek főleg ,,nem jogosak”, vagy ,,jogosak, de ilyen előírás nincs” kategóriába kerültek. Íme a K-Monitor szempontjai és a válaszok:

  1. A honlapon nem szerepelnek a közgyűlések videofelvételei. VALÓSÁG: Hódmezővásárhelyen vezették be, hogy valamennyi közgyűlés élőben, vágatlanul megy a Hivatal Facebook- és Youtube-oldalán, ami ott vissza is nézhető. A honlapon 103 közgyűlés teljes anyaga be van linkelve. NEM JOGOS.
  2. Nincsenek teljeskörűen feltüntetve a polgármester és alpolgármesterek elérhetőségei és fogadóórái. VALÓSÁG: A honlap minden elérhetőséget tartalmaz. Sőt minden lakásba eljuttatták egy hűtőmágnesen a képviselők, a közterületfelügyelők és a városüzemeltetési koordinátor telefonszámát. Minden egyes fogadóórát előre, nyilvánosan meghirdetnek a Hivatal gyorshír szolgálatán (FB), a hodpress.hu oldalon, és általában a Vásárhelyi Valóság nyomtatott újságban is. Az elődökkel ellentétben a polgármester az utcán gyalog közlekedik, rendszeresen megállítják a lakosok, de a mobilszámát és lakcímét is mindenki ismeri vagy megismerheti, annak ellenére, hogy a hivatali ügyeket a hivatali csatornákon kell intézni. NEM JOGOS.
  3. A közgyűlési előterjesztések nem kereshetőek a honlapon. VALÓSÁG: a jegyzőkönyvek és előterjesztések aláírt verziója, kép formátumban szerepel a honlapon – a törvényi előírásoknak tökéletesen megfelelő formában. Eddig senki nem igényelte a kereshető, szöveges fájlokat, de felteszik mostantól ezt is. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  4. A közgyűlési jegyzőkönyvek nem tartalmazzák a szavazásokról a név szerinti kimutatást. VALÓSÁG: Ilyen törvényi előírás nincs, de valamennyi szavazás eredményét név szerint bemutatják az élő közvetítésekben, és visszanézhető a közösségi oldalaikon. NEM JOGOS.
  5. A bizottsági ülések jegyzőkönyvei nem kereshetőek. VALÓSÁG: ugyanaz, mint a 3. pontnál. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  6. A bizottsági ülések előterjesztései nem érhetőek el, azok így nem azonosíthatóak, kereshetőek. VALÓSÁG: minden jogszabályi előírásnak megfelel a vásárhelyi önkormányzat gyakorlata, de felmásolják ezután magát az előterjesztést is a jegyzőkönyvek mellé. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  7. Nem lehet keresni a honlapon a testületi, bizottsági ülések dokumentumai között. VALÓSÁG: ugyanaz, mint a 3. pontnál. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  8. Nem érhetőek el összesítve erre dedikált menüpontban az önkormányzat határozatai. VALÓSÁG: Létre fogják hozni a határozatok tárát, noha ilyen törvényi előírás nincs. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  9. A közérdekű adatigénylések és az arra adott válaszok anonimizált módon szintén nincsenek fenn a város honlapján. VALÓSÁG: Létre fogják hozni ezt a felületet, noha ilyen törvényi előírás nincs. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  10. Az önkormányzat költségvetése nem érhető el közérthető formában a honlapon. VALÓSÁG: bevezetik, noha ilyen törvényi előírás nincs. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  11. Az elfogadott költségvetés, zárszámadás mellékletei nem kereshetőek. VALÓSÁG: ugyanaz, mint a 3. pontnál. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  12. Az önkormányzati pályázatok közül csak a lezárt pályázatok dokumentumai érhetők el, a folyamatban lévőké nem. VALÓSÁG: a honlapon a folyamatban lévő pályázatok, pl. önerős járdaépítés, civil és sportegyesületek pályázatai, dokumentumai is elérhetőek. Az önkormányzat által beadott közvetlen uniós forrásra vonatkozó pályázataik (pl. Interreg) nem szerepel külön menüpontban, de a közgyűlési anyagok között az előterjesztésekben szerepel. Minden negyedévben teljeskörű tájékoztatást adnak valamennyi beadott és folyamatban lévő pályázatukról, fejlesztésükről a közgyűlés elején, a prezentáció pedig a honlapon elérhető. NEM JOGOS.
  13. Az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal által megkötött szerződések közül csak az 5 millió felettiekről van adatbázis. VALÓSÁG: Kiegészítik a szerződések tárát az 5 millió alatti szerződésekkel, noha ilyen törvényi előírás nincs. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  14. Nem szerepelnek a honlapon az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal által kötött szerződések, azok minden elválaszthatatlan mellékletével együtt. VALÓSÁG: Eddig a jogszabályoknak megfelelően csak a szerződések listáját tették közzé, de közérdekű adatigénylés keretében eddig is bármely szerződésük megismerhető volt. Vállalják a többletfeladatot és a jövőben minden szerződést közzé fognak tenni, noha ilyen törvényi előírás nincs. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  15. Nincs a honlapon teljeskörű felsorolás, adatbázis az önkormányzat által értékesített ingatlanok főbb paramétereiről, csak a jelenleg eladható, bérelhető ingatlanokról található információ. VALÓSÁG: erre korábban több kísérletet is tettek, akkor amiatt támadta őket a kormánypárti sajtó, hogy beazonosíthatóan szerepeltek magánszemélyek az adatok között (Fideszhez és az előző városvezetéshez köthető személyek szereztek ugyanis mélyen piaci ár alatt ingatlanokat, ingóságokat) – sajátos módon nem volt ilyen aggályuk, amikor nem az ő oldalukon álló személyek vásároltak NYÍLT VERSENYBEN, LEGJOBB ÁR ALAPJÁN ingatlant a várostól. Ezt az információt táblázatos formában, 2019. februárjától több alkalommal is bemutatták a közgyűlésen, legutóbb 2023. első félévére vonatkozóan, most pedig vállalják, hogy kereshető formában is felteszik ezt a város honlapjára. NEM JOGOS.
  16. Nem állapítható meg az önkormányzat honlapján a közbeszerzési dokumentumok, szerződések frissítésének dátuma. VALÓSÁG: az önkormányzat és intézményei, valamint az önkormányzati cégek a minisztérium által üzemeltetett központi Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren (EKR-en) keresztül bonyolítják le a közbeszerzési eljárásokat a törvényekben foglaltaknak megfelelően. Az EKR publikus felület, közhiteles nyilvántartás, abban minden adat visszamenőlegesen is elérhető, pontos dátummal. Ezen túlmenően az önkormányzat a közbeszerzés eljárásait mindenki számára elérhető módon közzéteszi a saját honlapján is a https://hodmezovasarhely.hu/kozbeszerzesek/ ill. https://hodmezovasarhely.hu/onkormanyzati-beszerzesek/ oldalon. A közbeszerzési eljárás megnevezése mellett található URL egy kattintással közvetlenül az Elektronikus Közbeszerzés Rendszer felületére navigál, ahol az adott közbeszerzésre vonatkozóan minden információ, csatolmány elérhető, bárki számára. Hódmezővásárhely tudomásuk szerint az egyetlen magyar önkormányzat, ahol minden egymillió forint feletti beszerzés és közbeszerzés nyilvános, nyílt versenyben dől el, minden esetben több valós, független ajánlat birtokában – ezért lett Hódmezővásárhely a legkevésbé korrupt város. NEM JOGOS.
  17. Hiányosságokat mutattak ki az önkormányzati cégek ügyvezetői és felügyelő szervezeti tagjai nevének és javadalmazásának közzétételében. VALÓSÁG: az említett vezetőket és javadalmazásukat a közgyűlés dönti el és a döntés eredménye nyilvános, közérdekű adatkéréssel is megismerhető, törvény alapján nyilvános, közérdekű adatok. Ezzel kapcsolatban a cégek honlapját nemrégiben frissítették, többségük már a törvényi előírásoknak megfelel (a többi folyamatban). NEM JOGOS.
  18. Nem elérhetőek a honlapon az önkormányzati tulajdonú cégek üzleti tervei. VALÓSÁG: pótolják a hiányzó dokumentumokat – melyek a közgyűlésre benyújtott előterjesztésként eddig is nyilvánosak voltak (a város honlapján) és cégeik honlapjára is kikerülnek (a HMSZ és HVSZ, Hódfó esetében például hiánytalanul megvannak – ez nem mellesleg törvényi előírás, melynek eddig is megfeleltek). JOGOS.
  19. Nem elérhetőek a honlapon az önkormányzati tulajdonú cégek éves beszámolói. VALÓSÁG: ugyanaz, mint a 18. pontban. NEM JOGOS
  20. Nem elérhetőek a honlapon az önkormányzati tulajdonú cégek által lefolytatott közbeszerzési eljárások dokumentumai. VALÓSÁG: ugyanaz, mint a 16. pont – kiegészítve azzal, hogy Hódmezővásárhelyen az önkormányzat központosított beszerzési eljárást folytat, közös beszerzési szabályzat alapján, azaz közbeszerzést a cégek maguk nem folytatnak le, kizárólag az önkormányzat Beszerzési csoportja – ezért is lehettünk a legkevésbé korrupt város. NEM JOGOS.
  21. Nem elérhetőek a honlapon az önkormányzati tulajdonú cégek által lefolytatott beszerzési eljárások listája illetve dokumentumai. VALÓSÁG: a cégek honlapján a közérdekű adatok között a közzéteteli listában évenként külön dokumentumban szerepel. PL. https://hmszzrt.hu/letoltheto-dokumentumok-2/, menüből a közérdekű adatok, közzétételi lista helyen. EGYES CÉGEKRE JOGOS, ÁLTALÁBAN NEM
  22. Nincs a honlapon teljeskörű, géppel olvasható, kereshető, táblázatos formájú adatbázis az önkormányzati cégek által megkötött szerződésekről. VALÓSÁG: ugyanaz, mint a 21. pontban – igenis fenn van a kereshető lista a honlapon. EGYES CÉGEKRE JOGOS, ÁLTALÁBAN NEM.
  23. Nem találták a honlapon az önkormányzati cégek által kötött szerződéseket és azok mellékleteit. VALÓSÁG: Nincs ilyen jogszabályi előírás, de ezentúl eleget tesznek ennek a felhívásnak. Eddig is kikérhetőek voltak ezek a dokumentumok közérdekű adatkérések keretében, aminek minden alkalommal eleget is tettek. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  24. Nem találták meg a honlapon a köztisztviselői hivatásetikai kódexet sem. VALÓSÁG: jogszabályi előírásnak megfelelően a Hivatal rendelkezik ilyen kódex-szel, de semmilyen jogszabály nem írja elő a honlapon való közzétételét. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  25. Kifogásként merült fel, hogy a polgármester, alpolgármesterek, és képviselők vagyonnyilatkozatai közül csak az aktuális érhető el, a korábbi évek bevallásai nem. VALÓSÁG: a jogszabályi előírások ilyen előírást nem tartalmaznak, de Hódmezővásárhely polgármestere máig egyedüliként nemcsak a saját korábbi vagyonnyilatkozatait teszi elérhetővé honlapján (markizaypeter.hu), hanem családtagjaiét is, minden évben. RÉSZBEN JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  26. Nem szerepelnek a honlapon az önkormányzati cégek vezérigazgatóinak, ügyvezetőinek vagyonnyilatkozatai sem. VALÓSÁG: talán nem véletlen, hogy ennek a nem törvényi elvárásnak semelyik önkormányzat nem felel meg. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
  27. A közmeghallgatások jegyzőkönyvei sincsenek fenn a honlapon teljeskörűen, illetve nem kereshetőek. VALÓSÁG: pótolják a feltárt hiányosságot, ez eddig a közgyűlési anyagok között szerepelt, most külön felületre is felteszik. JOGOS, DE ILYEN ELŐÍRÁS NINCS.
ellenőrzésHódmezővásárhelyhonlapK-MonitoronliinePolgármesteri Hivatalvárosháza