A hír igaz – tényleg kirúgtak munkatársakat a Promenádnál

Megírtuk, hogy több munkatársát is elbocsátotta a kormánypárti Promenád24. Megkérdeztük, helytállóak-e az értesüléseink, estére kaptunk is (valamilyen) választ a Promenád 24-től. Ennek teljes terjedelmű közlését kérik, miközben arra az egyszerű közlésre nem válaszolnak, hogy hány munkatársuktól váltak meg. Azt írják, hogy kiváló szakemberekkel kellett befejezniük az együttműködést, olyan kollégákkal és barátokkal, akik rengeteget tettek a vásárhelyiek tájékoztatásáért és bár szerkesztőségük ma kisebb lett, holnaptól értük is dolgoznak. Közöljük a teljes levelet is, bár erre semmi nem kötelez bennünket. Előtte viszont szeretnénk az olvasó figyelmét felhívni néhány „apróságra”.

Mindenki ítélje meg, valós-e az első mondatuk, kiemelés tőlünk:

A Promenad24 független sajtóorgánumként működését nem adófizetői forintokból, hanem médiapartneri együttműködéseiből, hirdetői tevékenységéből, azaz a piacról teremti meg.

Tényleg függetlenek? A NIF Zrt. hirdetései például nem adófizetői forintok?

Ettől függetlenül – „jó” szokásukhoz híven, velünk foglalkoznak, mondván, mi (Vásárhelyi Médiacentrum) önkormányzati pénzből működünk. Bizony, így van ez az országban száznál is több önkormányzati tulajdonú médiaközpontnál, városi televíziónál, függetlenül attól, hogy fideszes, vagy ellenzéki vezetése van az adott településnek. Így volt ez jogelelődünk a Szerdahelyi József Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. esetében is, akkor is, amikor Almási István, vagy Lázár János volt a polgármester.

Levelükben fontosnak tartották megemlíteni, hogy médiacentrum megengedheti magának, hogy 57 milliós veszteséggel működjön, hiszen az önkormányzat majd helytáll. Teszik ezt azért, mert az olvasó nem könyvelő, nem pénzügyes és így fölháborodást lehet kelteni. Veszteség! Fúj!

Nem a levél írójának – ő tudja, csak nem akarja közzétenni a lényeget -, hanem a kedves olvasónak írjuk, hogy ez egy könyveléstechnikai kérdés. Ha az önkormányzat nem tőkepótlással, pótbefizetéssel finanszírozná a médiacentrumot, (mert ez most így történik), hanem működési támogatást adna, vagy megrendelést, ezek pedig bevételt jelentenének, akkor ez nem veszteség lenne, hanem akár szerény nyereség is kimutatható lenne.

De térjünk vissza a levélre, amiben azt kérdeztük, hogy

  • Hány kollégát érint az intézkedés, gazdasági, vagy egyéb oka van-e a döntésnek?
  • Van-e alapja annak a városban keringő hírnek, hogy megszűnik a portál?

Nem válaszoltak arra, hány munkatársukat rúgták ki. Az kiderült, hogy kiapadt a pénzforrás, ami a választások előtt még bőven ömlött. Jó hír viszont, hogy megmaradnak és ugyanazok lesznek, akik voltak. Íme a teljes levelük:

A Promenad24 válaszlevele a szerkesztőségben lezajlott elbocsátásokkal kapcsolatban.
elbocsátásokHódmezővásárhelyPromenád24