A “Helyit eszem, helyitől veszem”  – elvet népszerűsíti az immár hagyományos Cimet

Minden hónap harmadik péntekjén, ezúttal szeptember 15-én, azaz holnapután 15-től 18 óráig nyitja meg kapuit ismét az Almáskertben az immár hagyományos kézműves piac. 

Ez a vásár egy nagyon régi kezdeményezés: eleinte az Andrássy utcai Károlyi-házban tartották, majd az Árpád utcai tájház adott neki otthon, innen költöztek át már egy ideje az BFMK melletti Almáskertbe. A kezdeményezés, hogy legyen egy ilyen vásár, először az árusoktól jött, és ők maguk kezdték el szervezni. A művelődési központ gondozásába csak sokkal később került – tudtuk meg Gál Boglárka igazgatótól, akivel a közelgő piac kapcsán beszélgettünk.

A paletta egyre bővebb, minden hónapban vannak új jelentkezők is – számolt be az igazgató. A https://cimetpiac.hu/ oldalon bárki be tud regisztrálni a vásárra termékével – ami persze nem azt jelenti, hogy automatikusan részt is vehet, hiszen a jelentkezést előbb a művelődési központ szervezői bírálják el, arra is figyelve, hogy egyféle termékből lehetőleg ne legyen több árus. Pozitív elbírálás esetén mindig egy héttel a piac előtt lehet az aktuális vásárra jelentkezni. 

Vannak olyan árusok, akik már régóta járnak ide – nemcsak vásárhelyiek -, és mindig megbízhatóan eljönnek. Mellettük azonban a cél az, hogy minél több hódmezővásárhelyi kistermelőnek, kézművesnek adjunk helyet – hangsúlyozza Gál Boglárka. Ezzel szeretnék népszerűsíteni azt az elvet, amely a vásáron szintén minden alkalommal részvevő Sipos Róbert bódéjára is ki van írva: “Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem.”

– Ez egyébként egy nagyon időszerű gondolat, hiszen manapság nagyon sokan törekszünk arra, hogy természetes alapanyagokból készült, egészséges dolgokat fogyasszunk, használjunk. Ezzel is a helyi kistermelőket erősítjük – emelte ki a szervező.

– Igazgatóként azért is tartom fontosnak ezt a piacot, mert a kulturális törvényben is benne van, hogy egy agórának hét alapszolgáltatást kell ellátnia. Ezek közül az egyik a kulturális gazdaságfejlesztés, ez a piac pedig pontosan erről szól: arról, hogy a helyiek által termelt dolgok árusításának adunk teret.

Az árusokon is érződik a törekvés, hogy termékeikkel a tudatos életmódot támogassák. Van például olyan, aki textilből készít evőeszköztartót, másikuk újrahasznosított anyagból táskákat, egy harmadik pedig a vattapamacs mosható, újrahasználható változatát kínálja. 

A piac áruválasztéka mára egyébként már igen színes: a lekvároktól és különféle zöldségkrémektől a kecsketejből készült szappanon és gyöngyékszereken keresztül a házi süteményekig és gyógynövényes mézkülönlegességekig terjed. De van, aki öko-tisztítószereket, illóolajokat, vagy éppen chilis termékeket kínál. Ezenkívül itt szoktak lenni a Hódfó árusai is: a vásárhelyiek és a környékből vagy messzebbről érkezők itt tudnak a legkönnyebben, legegyszerűbben hozzájutni hímzett termékeikhez.

Aki pedig ötletet szeretne meríteni, mit főzhet a frissen szerzett helyi különlegességekből, most pénteken mindjárt vehet egy kötetet a most megjelent, az Ízök fesztiválja keretében bemutatott Új Vásárhelyi Ízök című könyvből, hiszen az egyik szerző, Benkő László – aki egyben a vásár egyik első kezdeményezője is –  szintén jelen lesz egy standdal, ahol nemcsak az előbb említett vásárhelyi receptesgyűjteményt, hanem régebbi köteteit is megvásárolhatják majd az érdeklődők.

2023. áprilisi Cimet.
almáskertBenkő LászlóBessenyei Ferenc Művelődési KözpontBFMKcimetGál Boglárkahelyi termelőkkézműves piackistermelőkÚj vásárhelyi ízök