A helyi politizálást még „elnézte volna” a Fidesz Márki-Zay Péternek

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének tegnapi vásárhelyi sajtótájékoztatóján egy tegnap megjelent interjú kapcsán kérdést szegeztek Karácsony Gergelyhez és Márki-Zay Péterhez, mint másik előválasztási miniszterelnök-jelölthöz. Kapott-e valaha (Karácsonyhoz hasonló) üzenetet a Fidesz felső köreiből? A válasz: igen is meg nem is.

Több cikkben is beszámoltunk arról, hogy május 25-én a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Hódmezővásárhelyen tartotta online ülését, amelyen személyesen jelen volt Karácsony Gergely, Gémesi György és Márki-Zay Péter. A tudósításokban leírtakon, a fő témákon (önkormányzatokat érintő költségvetés, helyreállítási alap, önkormányzati bérlakások) kívül azonban volt még egy nagyon izgalmas válasza Márki-Zay Péternek egy újságírói kérdéssel kapcsolatban.

A kérdést eredetileg nem ő kapta, hanem Karácsony Gergely az RTL Klub munkatársától. A kérdésben az újságíró arra utalt, hogy Karácsony a Telexnek adott nagyinterjúban azt mondta, hogy „volt olyan megkeresés nem is olyan régen, hogy üzentek a kormány legfelsőbb köreiből: mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak. Azt válaszoltam: ne legyenek ilyen gonoszak.” A televíziós arra lett volna kíváncsi, mit lehet tudni erről a megkeresésről. Karácsony azonban a Telexnek elmondottakon kívül mást nem szeretne elmondani. A kérdést Márki-Zay Péternek is szegezték. Ő elmondta , hasonlóval őt nem keresték, amit ő dicséretként értékel, mert akkor a Fidesznél is tudják, nem alkuképes velük szemben. Hozzátette, annak idején legfelsőbb kormánypárti körökből az jött, hogy őket nem bántotta az első választási győzelme Hódmezővásárhelyen. Majd így folytatta:

Mindaddig, amíg csak Lázár János ellen, Hódmezővásárhelyen léptem fel, addig a Fidesz ezt eléggé barátilag nézte volna … Onnantól kezdve, amikor a 3 évvel ezelőtti április 8-i választások előtt országos politikával kezdtem foglalkozni, akkor jött a következő jelzés, amikor mondták, hogy ezt már nem tűrik.

Karácsony GergelyMagyar Önkormányzatok SzövetségeMárki-Zay Péterminiszterelnök-jelöltMÖSZsajtótájékoztató