A háziorvosok feladata, hogy személyesen felkeressék az oltatlan 60 év felettieket

Minden pénteken 12 óráig jelenteniük kell a háziorvosoknak, mennyi oltatlan idős betegüket keresték fel az adott héten és ebből mennyit sikerült meggyőzni a vakcina fontosságáról – írja a Telex.

A kormány ígérete szerint orvostanhallgatók is segítik majd a munkájukat, de sokakat ez sem nyugtat meg.

„Kérdezem én, ha rendesen akarom ellátni a betegeimet, hogyan fér bele az időmbe az, hogy közben házaló ügynököt is játsszak?”

– kérdezte a lap egyik forrása.

Közben a kormányhivatal azt is elvárja, hogy az idős embereket akár az otthonukban oltsák be, de ez már tavasszal sem volt jó ötlet, hiszen bonyolult az oltóanyagok szállítása és mi van, ha valakinél súlyos oltási reakció lép fel. A Pfizerből, a Modernából vagy az AstraZenecából csak úgy lehet oltani embereket, ha lehetőleg egy időpontra hívják be őket, mert ezeknél egy ampulla 6-10 adagot tartalmaz.

Egy a Telex birtokába jutott körlevél szerint a kormányhivatal tételes elszámolást vár a háziorvosoktól. Minden pénteken déli 12 óráig kötelesek jelentést tenni arról, hogy hány 60 év feletti embert kerestek fel, hányat győztek meg és oltottak be.

Aki pedig nem vállalja az oltást, azzal elvileg egy nyilatkozatot kellene aláíratniuk. Ez is számos kérdést fel a háziorvosok körében: miért is kellene aláíratni bárkivel egy nyilatkozatot arról, hogy lemond egy amúgy önkéntes oltásról?

háziorvosKoronavírus-világjárvány (COVID-19)oltásvakcina