A gyermekorvosok szerint a gyermekeket is tesztelni kell

A koronavírus járvány harmadik hullámban jóval több megbetegedés fordul elő a gyermekek között, mint az első, vagy akár a második hullám során. A fertőzöttek azonosítása és a vírus terjedésének megfékezése céljából elengedhetetlen, hogy a lehető legrövidebb időn belül és minél pontosabb teszteredményekhez jussunk – írják közleményükben az alapellátó gyermekgyógyász szakmai szervezetek.

Véleményük szerint ,,szakmai szempontok alapján feltétlenül cáfolatra szorul az a nézet, hogy a tesztelés gyermekkorban értelmetlen, ráadásul kellemetlen, sőt fájdalmas vizsgálat, végül ezért beszélik le a szülőket a teszt elvégzéséről. Valójában a megfelelő gyakorlattal végzett mintavétel semmilyen megterhelést nem okoz még a kisgyermekek, sőt csecsemők számára sem.”

Közleményükben kiemleik, ha egy gyermeknél felmerül az új típusú koronavírus fertőzés lehetősége, akkor a tesztet el kell végezni. Ezt követően, a teszt eredményétől függően az alapellátó gyermekorvosok számára meghatározhatják a beteggel és környezetével kapcsolatos alábbi járványügyi döntéseket: 

  1. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, el kell végezni a kontaktkutatást, szükséges lehet bölcsődei, óvodai, iskolai csoportok egységes karanténba helyezése is. 
  2. Ha a gyermek állapota romlik, és kórházi kezelésre van szüksége, akkor célzottan a regionális COVID osztályra tudjuk irányítani. 
  3. Ma már egyértelmű, hogy a COVID-19 fertőzésnek rövid és hosszú távú szövődményei egyaránt lehetnek (pl. fejfájás, fáradékonyság, ritmuszavarok, szívizom gyulladás), amelyek korai felismeréshez elengedhetetlenül fontos annak ismerete, hogy a beteg átesett-e korábban koronavírus fertőzésen.
  4. A COVID fertőzésen átesett gyermeknél szabadidősporthoz, iskolai testneveléshez való visszatérésnek szigorú szabályai vannak. Ezért a lehetséges késői károsodások elkerülése szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a gyermeknek megelőzően hagyományos influenzája, vagy koronavírus fertőzése zajlott. 
  5. Ha ismert, hogy betegünk COVID tesztje pozitív volt, akkor amennyiben családtagjainál vagy közvetlen környezetében koronavírus fertőzésre is jellemző tüneteket észlelnek, a további járványügyi intézkedések ennek megfelelően gyorsabban történhetnek meg. 

A gyermekkori koronavírusfertőzéssel kapcsolatos teendők, a szűrés, a tesztelés szükségességének megítélése egyedi mérlegelést igényel, ez elsősorban az alapellátó gyermekorvosok feladata, akik felkészülten, a szakma szabályainak és az érvényes eljárásrendeknek megfelelően járnak el és hozzák meg a szükséges döntéseket – hívják fel a figyelmet közleményükben, melyet aláírt

  • Dr. Altorjai Péter, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának alapellátási főtitkárhelyettese,
  • Dr. Erlaky Hajna, a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társaságának elnöke,
  • Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke,
  • Dr. Kovács Ákos, a Magyar Gyermekorvosok Társasága Házi Gyermekorvosi Szekciójának elnöke,
  • Dr. Kovács Tamás, a Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátási Tagozatának vezetője
  • és Prof. Dr. Mészner Zsófia, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Alapellátási Igazgatóság főigazgatója.
gyermekorvosHavasi KatalinKoronavírus-világjárvány (COVID-19)orvosteszt