A gazdasági bizottságnál átment az új lakástörvény tervezete

Hétfőn az országgyűlés gazdasági bizottsága megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely szerint az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, amennyiben a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat, mégpedig akár a piaci ár 10,5-30%-áért.

A beszámolók szerint 8 igen, 4 nem, 2 tartózkodással lezajlott szavazás tehát arra ad most lehetőséget, hogy a javaslat a parlament plenáris ülése elé kerüljön.

Ellenzéki képviselők és szakértő szervezetek attól tartanak, hogy ha megszavazzák az új törvényt, azzal a lakásmaffia, valamint az ingatlanbefektetők járhatnak jól a változtatásokkal, és a lakhatási szegénység mélyülését is reális veszélynek tartják.

Arról mi is írtunk, hogy a javaslaton több Fideszes városvezető (Székesfehérvár, Budapest XVI. kerület) is úgymond kiakadt az új javaslaton és marhaságnak is nevezték azt ebben a formában. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint egyenesen felelőtlen és bűnös lépés lenne az önkormányzati bérlakások kiárusítása, és inkább azt kezdeményezik, hogy az elmélyülő hazai lakhatási válság felszámolása érdekében, a kormány mielőbb indítson be egy nemzeti bérlakásépítési programot az önkormányzatok bevonásával.

bérlakáslakásÖnkormányzatönkormányzati lakás