A gazdaságban már érezteti hatását a járvány

A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásai közül kettő már Vásárhelyen is érzékelhető: miközben az euró árfolyama közelít a 340 forintos rekordhoz, az üzemanyagok ára zuhan, és egyre többen mondják le foglalásaikat a helyi szállodákban és vendéglátóhelyeken. 

A holtankoljak.hu információi szerint pénteken tovább esik az üzemanyagok ára. A 95-ös benzin átlagára bruttó 10 forinttal 348 forintra, míg a gázolaj literenkénti átlagára szintén 10 forinttal 360 forintra csökken majd.   

A hét elején megjelent elemzések szerint akár 300 forintig is süllyedhetnek az üzemanyagárak heteken belül. És mindemögött a koronavírus-járvány áll. 

Kína a világ legnagyobb energiaimportőre. Ha ott ledermed a gazdaság, akkor az hatással van az olaj árára is. Mivel az elmúlt hónapokban a karatén miatt szinte teljesen leállt a légi és közúti közlekedés az ázsiai országban, és világszerte visszaesett a turizmus, jelentős túlkínálat alakult ki a szénhidrogén-piacon. Az év eleje óta mintegy harmadával csökkentek az árak. A további árzuhanást megakadályozandó a kőolajexportáló országok szervezete (OPEC) múlt héten azt tervezte, hogy a korábbi lépéseket megfejelve 2020 végéig további napi 1,5 millió hordóval csökkenti a kőolaj-kitermelést. A döntést múlt hét pénteken akarták meghozni, ám Oroszország – amelynek minden egyes centre szüksége van, hogy komolyabb károk nélkül átvészelje a közeljövőt – megtorpedózta az egyességet. A kialakult helyzetet tetézte, hogy Szaud-Arábia felvette a kesztyűt, növelte a kitermelést, és árversenyt indított, hogy növelje piaci részesedését.

Most ott tartunk, hogy miközben soha ilyen drága nem volt az euró, a külföldi valutáért vásárolt kőolajból készült üzemanyagok ára rekord alacsony szintre süllyedhet.

 A turizmusban tapasztalható visszaesés már Hódmezővásárhelyt is elérte: a szállodákban és vendéglátóhelyeken sorra mondják le a csoportos foglalásokat. A Kenguru Hotel tulajdonosa lapunk érdeklődésére elmondta, a héten gyorsultak fel az események, naponta 10-15 szoba foglalását vonják vissza a vendégek. Elsősorban csoportos foglalásokról van szó, de már az étterem forgalmában is érzékelhetőek a kedvezőtlen hatások. – Egy hete még mi se hittük volna, hogy idáig érhet a járvány miatt egyre szorongatóbb válság. Elég gyászos a helyzet – fogalmazott Kovács Gábor. Friss ötletük, hogy ételkihordással próbálják kompenzálni a bevételkiesésüket. 

Hasonló tapasztalatokról számolt be Bónus István. A neves vásárhelyi vendéglátótól megtudtuk, az érdekeltségébe tartozó éttermekben is jelentős a forgalomcsökkenés, a nagyobb rendezvényeket sorra mondják le a szervezők. – Most össze kell fogni, és komolyan kell venni mindenkinek a higiéniás előírásokat. Szállodánkban január vége óta fokozottan figyelünk a rendszeres fertőtlenítésre. Közel 170 dolgozónk van. Ezt a helyzetet nem lehet félvállról venni – hangsúlyozta lapunknak. 

gazdaság