A gasztro-lovagok is megvívnak a Hód-tavi csata után

Míg szombaton újravívják a Hód-tavi csatát a vásárhelyi Roland Ring versenypályán, vasárnap ugyanitt már a gasztro-lovagok csapnak össze, de nem fakanalaikkal, hanem főzőtudományukkal. Ez utóbbira is lehet jelentkezni, részletek alább olvashatók.

Csáki Zsolt gasztro-szervező máris várja azok jelentkezését, akik a hétvégi Hód-tavi csata rendezvénysorozat második napján, azaz most vasárnap nem íjakkal, kardokkal és pajzsokkal szeretnék megvívni újra az 1282-es Hód-tavi csatát, hanem reggel 8-tól kondérokkal és fakanalakkal felszerelkezve középkori ételek készítésével próbálnának bizonyítani.

– Kilencedik éve, hogy kitaláltuk a Hód-tavi gasztro-lovagi tornát, hiszen anno IV. László és a kunok által megvívott csata után is asztalhoz ültek és ettek-ittak az emberek. Azaz amikor vége az igazi csatának, akkor „vívjuk meg” a harcot az asztal mellett, a bográcsok és a sültek mellett. Nézzük meg, ki főz jobban, de még inkább ki tud jobban együtt, egymásért főzni, kóstoljuk meg az ételeket és zsűrizzük le, melyik lett a legjobb – mondta.

A közös főzésben a csavar az, hogy csak a 13. században, azaz a Hód-tavi csata idején is hozzáférhető összetevőket lehet a főzéshez használni. Akkor Európában még nem ismerték se a paprikát, se a paradicsomot, se a krumplit, se a kukoricát, lévén, hogy azok hazáját egy bizonyos Kolumbusz Kristóf ekkoir még fel sem fedezte.

– 13. századi szakácskönyv csak kevés áll a rendelkezésünkre, de van egy nagyon jó piacnyilvántartásunk arról, hogy milyen alapanyagokat lehetett akkor az ételhez kapni a piacon. Húsokból és zöldségekből bármit el lehet készíteni, ami ezen a listán rajta van – tette hozzá.

Alapanyagként – a piacnyilvántartás alapján – a következő hozzávalók használhatók: marha, sertés, birka, kecske, baromfi, madarak, hal, nyúl, vadhús, tojás, sajt, túró, vaj, tejszín, savó, tejföl, száraz borsó, bab, lencse, árpa, kender, mák, mogyoró, mandula, zab, köles, hagyma, fokhagyma, uborka, tök, káposzta; alma, körte, cseresznye, meggy, szamóca, dinnye, som, szilva, kökény, őszibarack, zöld dió, aszalt gyümölcsök, sáfrány, bors, köménymag, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szerecsendió virág, kapor, ánizs, cukor, só, olaj és a vadon termő gyógy- és fűszernövények.

A gasztro-lovagok két kategóriában csapnak össze, a főtt ételekében, a sült ételekében. Annak idején fontos volt a szakrális elemek használatai is, ezért mindig került az üstökbe föld alatti, föld feletti és a levegőben lévő alapanyag, azaz gyökérféle, állathús és gyümölcs is.

Csáki Zsolt is fakanalat és vasbográcsot ragad, füstölt húsos vadnyulas levest készít körtével és almával, ehhez pedig juhtúrós kölesgombócot készítve száll be a küzdelembe.

A vasárnapi gasztro-lovagi tornára szombatig lehet jelentkezni a hod.gasztrolovag@gmail.com e-mail-címen vagy akár a helyszínen is.

Az ételeket zsűri kóstolja és értékeli, a legjobb csapatok az arany~, ezüst~ és bronz Gasztro-lovagi címet nyerhetik el.

A Hód-tavi csata szombati és vasárnapi részletes programja itt olvasható:

Csáki Zsoltgasztro lovagHódmezővásárhelyroland ringVásárhelyvásárhelyi hírek