A forróság gyilkolja a vásárhelyi fákat

Leginkább a vízigényesek és a fenyőfélék száradnak ki a vízhiány és a túlságosan nagy meleg miatt. A nyírek és a fenyők pusztulnak. Méretüktől függetlenül. A címlapképen: kiszáradt nyírfák a Rákóczi utcában.

Nem is kell olyan nagyon, elég csupán nyitott szemmel járni Vásárhelyen, hogy szembesüljön az ember azzal, hogy a klímaváltozás milyen károkat okoz a fákban is.

Különösen azokban, amelyek vízigényesek vagy eredetileg a nem a forró tájakra jellemzőek. Az előbbiekből nagy számban akadnak a városban a nyírfák, míg az utóbbiak a fenyőfélék.

Tuják a Kertvárosban. Az egyik már nem bírta a klímát

– Hatvan éve még az édesapám ültette ezt a fenyőt, ami az utóbbi néhány év forrósága miatt pusztulni kezdett, ami azt jelenti, hogy egyre több ága száradt ki, s így megérett arra, hogy kivágják. A szívem szakad meg érte – mondta a Susánban élő Kun Miklósné, aki szerint nagyon sok fenyőnek ez a sorsa a környékükön.

A szárazság miatt vesztette el alsó ágait ez az Ipoly utcai fenyő

A nyírfákból nincs annyi Vásárhelyen, mint fenyőből, de azok még rosszabbul jártak, amelyik még nem száradt ki teljesen, azon is látszik, hogy menthetetlen.

A nyírfa, ahogy a fenyő is az északi mérsékelt égöv növénye. Ez előbbi nagyon vízigényes, nem véletlen, hogy a vizes, zsombékos területet szereti leginkább. A fenyőfélékre pedig az jellemző, hogy a gyökereik nem nyúlnak a talaj mélyére, hiszen természetes közegükben állandóan nedves az altalaj is.

Az idei nyár hetek óta tartó, sokszor a 40 Celsius fok feletti forrósága és a mellette jellemző csapadékhiány azonban valósággal gyilkolja ezeket a fákat.

fenyőfaHódmezővásárhelynyírfaVásárhelyvásárhelyi hírek