A földadó kapcsán kérdezett Márki-Zay Péter a közgyűlésen

Ezen a héten közgyűlés volt, ahol nem csak a napirendi pontok kerültek terítékre.

Miután Benkő Zsolt képviselő felhívta mindenki figyelmét, hogy a Vásárhelyen bevezetett földadó (ami nem a gazdákat érinti, hanem a bérbeadókat és aminek bevételéből szociális támogatásokat adna a város) ellen petíció aláírásával lehet tiltakozni.

Márki-Zay Péter polgármester válaszában elmondta, hogy Hódmezővásárhely a közel századik olyan település ebben az országban, ahol földadót vezetnek be. Felvetette a kérdést, hogy vajon az agrár-képviselet akkor is olyan figyelmes volt-e amikor a többi település vezette be a földadót? Vajon a Fideszes városok ellen indítottak-e petíciót? Tiltakoztak-e akkor a gazdák érdekében, amikor ezek a települések bevezettek földadót?

Kihangsúlyozta, hogy a földadó nem a gazdákat érinti, hanem azokat, akik bérbe adják területeiket.

Megemlítette, hogy Matolcsy György, a Nemzeti Bank elnöke szerint is az igazi probléma Magyarországon a hibás kormányzati politika, a hibás nemzeti döntések sorozata.

Márki-Zay elmondta, hogy az Európai Unióban Magyarország élelmiszeripara a második legkevésbé hatékony. Matolcsy György szerint Románia már ebben is lehagyta Magyarországot.

Feltette azt a kérdést is, mivel Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő azt nyilatkozta, hogy családtagjain keresztül ő is érintett lesz a földadó fizetésében Vásárhelyen, hogy „vajon nem Lázár János kérésére tiltakoznak most az agrárgazdasági szervezetek? Másik kilencven településen nem tiltakoznak. Lehet, hogy ott nincs Lázár Jánosnak földje? Lehet, hogy ez a probléma?”- kérdezte.

Megkérdezte azt is, hogy miért nem tiltakoznak a 27%-os ÁFA ellen vagy a benzinárak ellen, ami érinti a gazdákat. A jövedéki adót csökkenteni kellene, ezzel csökkenthetnék a többek között a gazdákat is sújtó üzemanyagáremelkedést, ezt miért nem teszi meg a kormány?

„A Fideszes Schmidt Jenő, Tab polgármestere a TÖOSZ elnökeként javasolta a földadó bevezetését, nála miért nem tiltakoznak az agrárszervezetek? Hogy lehet az, hogy a Fidesz javasolhatja a földadó bevezetését, és amikor Vásárhely szolidaritásból bevezeti a földadót, hogy megteremtse a szociális juttatásokra szánt összegeket, akkor viszont tiltakoznak?” – kérdezte a polgármester.

„Én elhiszem, hogy Lázár Jánosnak fáj, ha családtagjainak hozzá kell járulnia a szegények támogatásához, de tett volna arról, hogy valóban utólérjük Ausztriát, tett volna arról, hogy ne sújtsa az ágazatot az EUban legmagasabb adóteher, tett volna arról, hogy ne kelljen a szegényeket támogatnunk, mert megkapnák azt a támogatást amit az EU-ban amúgy mindenhol megkapnak.” – tette hozzá Márki-Zay Péter.

Azt is elmondta, hogy Lengyelországban az önkormányzatok 60 ft-os áron kapják az elektromos energiát. Nálunk 180 ft + ÁFA a mostani beszerzési áron.

A legvehemensebben tiltakozó agrárszervezet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyébként nemrégiben duplájára emelte a tagsági díjat, amit a gazdáknak kell befizetniük és elnökségi tagjai között is van olyan polgármester (Hajdúnánás polgármestere, Szólláth Tibor) akinek településén kell fizetnie minden gazdának földadót.

A petíciót amúgy Lázár János országgyűlési képviselő, miniszter is aláírta.

földadóLázár JánosMárki-Zay Péterpetíció