A Föld bajnokai lettek a vásárhelyi Klímanócskák

A közel 400 induló közül a vásárhelyi Klímanócskák Zöld Zugoly pályamunkája lett a nyertes Az E.On Föld Bajnokai pályázatán és kapta meg a kétmilliós díjat. A Szabadság téri óvodában csütörtök délelőtt a Grim-Busz Színház táncoltatta meg a gyerekeket, akik letették a Klímanócskák esküjét és árvácskát is ültettek az óvoda elé.

Ismét jeles elismerést érdemelt ki a Szabadság téri óvoda Klímanócskák programja, hiszen a napokban kihirdetett végeredmény szerint a szakmai zsűri ítészei döntése alapján a Zöld Zugoly pályamunkájuk megnyerte az E.On Föld bajnokai pályázatát. A díj egy önfenntartó florárium, abszolút környezetbarát módon uszadékfából készült.

A díj a floráriummal

– Ez azért nagyon fontos a számunkra, mert szakmai elbírálás alá kerültek a programok, s azt gondolom, hogy sikerült egy olyan programot megalkotni, ami teljesen hitelesen fogja közvetíteni a mi munkánkat és egy értéket fog képviselni Hódmezővásárhely és talán az egész ország életében – mondta Bozókiné Szabó Ildikó mesterpedagógus. A vásárhelyi Klímanócskák klímatudatosságra nevelő és népszerűsítő programjának szakmai vezetője hozzátette: a pályázatuk egy 43 alkalomból álló olyan programsorozat, mely egy gyermekbarát kerten keresztül, számtalan intézményt, a szülőket és a pedagógusokat bevonva zajlik majd a követező hónapokban. – Ez a programsorozat fogja majd lehetővé tenni – a sok önkéntes segítő részvételével -, hogy megújuljon az óvodánk eddig gyermekbarát kertje. Ennek a pályázatnak a segítségével mini erdő, esőkert és kerti tó segíti majd a gyerekek tevékenységeit: a szociális együttműködést, a kritikai gondolkodást és a logikai készségüket. De megújul a fűszer- és virágoskertünk, a komposztálónk is, a díjjal járó kétmillió forintnak köszönhetően – tette hozzá.

Mucsi Andor mondott verset az eskütétel előtt
Mucsi Andor mondott verset az eskütétel előtt

A Klímanócskák zsűrije az értékelés során kiemelte, hogy a programban résztvevő gyerekek kritikai gondolkodása nagyon gyors ütemben fejlődik, ahogy a logikai készségük és az összetett gondolkodásuk is, mely agyon nagy erőssége ennek a programnak.

A Szabadság téri óvodában – Mucsi Andor szavalata után – ma tettek esküt az új Klímanócskát, azaz a nagyon sok kiscsoportos is, s a napot a Grim-Busz Színház zenés műsora tette kerekké, melyen a gyerekek táncra is perdültek. Később a Földet szimbolizálva egy-egy árvácskát ültettek el az óvoda utcai, biodiverz kertjében – egy nagymama adományának köszönhetően.

HódmezővásárhelyklamanócskákSzabadság téri óvodaVásárhelyvásárhelyi hírek