A fideszes Nyitrai Zsolt arról beszélt, a ,,baloldal” vezette be a földadót

A fideszes Nyitrai Zsolt egyenesen baloldal által bevezettet földadóról beszélt a pénteki vita során az Országgyűlésben. A DK-s Gréczy Zsolt szólt is, hogy a földadó lehetőségét, a földárverések idején az Orbán-kormány vezette be 2015-ben és Nyitrait arra kérte, hogy ne hazudja ezt bele a parlamenti jegyzőkönyvbe.

Az egyik előterjesztő, Jakab István (Fidesz) azt mondta, az elmúlt időszak sorozatos kihívások elé állította a magyar gazdákat, a nehézségeket tetézte Márki-Zay Péternek, „a bukott baloldali miniszterelnök-jelöltnek a magyar gazdák ellen indított támadása”. Szerinte ezt a példát egyre több ,,baloldali” önkormányzat követte. Pócs János (Fidesz) arról beszélt, hogy a földadónak inflációt növelő hatása is lehet, mert azt a földtulajdonos továbbhárítja a bérlőre, az pedig a vevőre.

Gréczy Zsolt (DK) azt mondta: a földadó kérdése nem Márki-Zay Péter-probléma, több tucat olyan fideszes polgármester van, akik szintén bevezették a földadót. Ezért ne csináljanak úgy, mintha a Fidesz kiállna a gazdák mellett. A DK vezérszónoka szerint a Fidesz-kormány kivéreztette az önkormányzatokat, ezért kénytelenek voltak más lehetőségekhez folyamodni az égető pénzhiány enyhítésére.

Mellár Tamás (Párbeszéd) az előterjesztés visszavonását szorgalmazta. Szerinte elsősorban azokat kellene az adóval sújtani, akik az elmúlt években földtulajdont szereztek, de nem maguk termelnek azon. Ők ugyanis munka nélkül szereznek jövedelmet, ezt pedig még csak meg sem akarja adóztatni a kormányzat – jelentette ki.

Mint azt megírtuk, ma rendkívüli ülésnapot hívtak össze a parlamentben és az utóbbi időszak legdurvább jogszabály-módosításait szavaznák meg. Köztük eltörölhetik a földadót és elfogadhatják a státusztörvényt. Utóbbi kapcsán jelenleg is tüntetés zajlik a parlement mellett és információink szerint több hódmezővásárhelyi is részt vesz rajta.

földadóJakab IstvánOrszággyűlésParlamentvita