A fideszes képviselők megszavazták Orbán Viktort miniszterelnöknek

A Momentum, az MSZP, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és az LMP jelen lévő képviselői nemmel szavaztak, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció képviselői bent sem voltak az ülésen. Így 133 igen szavazattal 27 nem ellenében megválasztotta az Országgyűlés immáron ötödik alkalommal is Orbán Viktort miniszterelnöknek.

Orbán Viktor első szava a köszöneté volt. „Nem felejtettem el, hogy a felhatalmazás a választópolgároktól jön” – fogalmazott. – Az elmúlt években igyekeztem a legjobb tudásom szerint végezni a munkámat – mondta Orbán Viktor. Szerinte a választásokon mindenki láthatta, hogy Magyarország egy olyan ország, ahol nem lehet elcsalni a választásokat.

Kiemelte: a magyar demokrácia három évtizedes történelmében soha egyetlen pártra nem szavaztak annyian, mint most a Fidesz–KDNP-re. Úgy fogalmazott, hogy mindenhol a legnehezebb terepen kellett megküzdeniük, összeállt a magyar baloldal és Brüsszel, Soros György is arra játszott, hogy a jobboldali kormány elbukjon.

Úgy véli, az előttünk álló évtized képéhez hozzátartoznak a nyugati világ öngyilkossági kísérletei. Ilyen kísérlet, hogy a hiányzó európai keresztényeket más felnőttekkel, migránsokkal próbálja meg pótolni. Kifejtette, hogy első helyen most Magyarország biztonsága áll, az ukrán–orosz háborúnak nem kellett volna elkezdődnie. Európának most semmilyen eszköze nincs a szomszédjában zajló háború kezelésére.

Kijelentette, Magyarország az egység érdekében nem akadályozza meg a szankciókat egészen addig, míg azok nem veszélyeztetik Magyarország energiabiztonságát. A miniszterelnök kifejtette, hogy támogatjuk Ukrajnát, és elindítottuk Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segélyakcióját.

Magyarország az Európai Unió tagja, és Orbán Viktor szerint érdekünk, hogy az előttünk álló évtizedben ez így is maradjon. Szerinte azonban Brüsszel Magyarország és a tagállamok hatásköreinek visszaszorítására igyekszik. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a Brüsszel elleni küzdelemben Magyarország rengeteg barátot is szerezett, ugyanis egyre többen érzik, hogy Magyarország a béke szigete, a józan rend és biztonság erődítménye, a szabadság egyik utolsó őrhelye.

Orbán Viktor már a napokban lezárta kormányalakítási tárgyalásait, és hangsúlyozta, hogy a veszélyek évtizede áll előttünk, ezért Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat adjon.

FideszminiszterelnökOrbán ViktorOrszággyűlésParlament