A Fidesz-KDNP kapta eddig a legtöbb bírságot

Szokatlanul sok kifogás érkezett az idei önkormányzati választások eddig eltelt kampányidőszakában a Helyi Választási Bizottsághoz. Hiányzó impresszumok plakáton és szórólapon, gyerekekkel „színesített” kampányvideó, későn leadott ajánlóívek – a skála széles, ahogy a kiszabott bírságok mértéke is. 

Összességében elmondható, hogy minden eddiginél jobban figyelik egymás hibáit a jelölőszervezetek. Az idei választási kampány eddig eltelt heteiben sorra küldik be a kifogásokat ellenfeleikkel kapcsolatban a Helyi Választási Bizottsághoz, amely határozataiban sok esetben csak figyelmezteti a jogsértőt, de több alkalommal már pénzbírságot is kiszabott egy-egy jelöltre vagy jelölőszervezetre. Olyan is előfordult, hogy illetékesség hiányában továbbutaltak egy ügyet a Területi Választási Bizottsághoz, amely azokat az eseteket is tárgyalta, amelyben a Helyi Bizottság döntésével szemben fellebbeztek.

Május 15-ig összesen 44 kifogás érkezett és 26 esetben szabtak ki bírságot. A pénzbüntetések összegében idáig a Fidesz-KDNP vezet, rájuk eddig összesen 357 ezer forintnyi büntetést szabott ki a HVB. Ennek legnagyobb részét, 265 ezret azért kellett kifizetniük, mert a városi önkormányzat által szervezett népkerti majálison ingyenes étel- és italosztással, ajándékokkal befolyásolták a választópolgárok egy részét, ezáltal megsértették a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveket. De kaptak büntetést műemlékvédelmi épületen elhelyezett plakát miatt, illetve több esetben azért is, mert gyerekekkel szerepeltek kampányvideóban.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom ellen is több esetben született elmarasztaló határozat, a rájuk kiszabott pénzbüntetés eddig összesen 255 ezer forintnál tart. Eddig két esetben az impresszum – vagyis a felelős kiadó nevének, címének feltüntetése – maradt el kiadványaikon, amelyek közül az egyiken gyermekek fotója is szerepelt.

A Kőfal Egyesületre eddig összesen 166 ezer forint büntetést szabtak ki, szinte kizárólag az impresszum hiánya miatt – ez több esetben plakátjaikról, szórólapjaikról is lemaradt. 

bírságFidesz-KDNPhelyi választási bizottságKőfal EgyesületMindenki Magyarországa MozgalomVálasztásVásárhely