A Fidesz bezáratná a strandot – de Makón nem, csak Vásárhelyen

Kedden sajtótájékoztatót tartott a helyi Fidesz, ahol több témát is érintettek, többek között bejelentették, hogy látogatási tilalom lép érvénybe a hódmezővásárhelyi és a makói kórházban, valamit összeállítottak egy javaslatcsomagot a városvezetésnek, miként kellene szerintük védekezni a koronavírus-járvány terjedése ellen.

Íme a hódmezővásárhelyi Fidesz 10+1 pontja, amely a Vásárhely24-en olvasható:

1.Az idősek, a hajléktalanok és a legkisebbek ellátásában dolgozókat haladéktalanul tesztelje a város! 

2.A háziorvosok és a házi gyermekorvosok számára biztosítson az önkormányzat COVID19 betegek ellátásához is alkalmas védőeszközöket: overálokat, FFP 2/FFP3 maszkokat és arcvédőket, a napi munkához megfelelő mennyiségben! Az alapellátásban dolgozó háziorvosok életkoruk és munkájuk miatt is fokozottan veszélyeztetettek. Munkájuk elengedhetetlen a lakosság ellátásához, különösen járvány idején. Védjük őket, hogy segíthessenek! Az egészségügyi alapellátás biztosítása nem állami, hanem önkormányzati feladat!

3.Valamennyi önkormányzati intézményben vezessék be a belépéskori kötelező lázmérést, valamint a kötelező maszkhasználatot. Ne csak az ügyintézőket védjék, hanem a folyosókon várakozó ügyfeleket is a kötelező maszkhasználattal és a gyorsított ügyintézéssel! Ne kelljen az ügyfeleknek tömegben várakozniuk, amíg találnak a panaszukhoz ügyintézőt.

4.Minden önkormányzati intézményben végezzenek naponta teljes körű fertőtlenítő takarítást! A menzákon szigorítsák meg a higiéniai előírásokat!

5.Azonnali hatállyal zárják le a látogatók elől a Török Sándor Sportfürdőt és Gyarmati Dezső Sportuszodát, valamint minden zárt terű sportlétesítményt! Halasszák el a fedett helyen tervezett csoportos programokat. Havasi Katalin hozzátette, ezekben a létesítményekben különösen fokozott a fertőzésveszély, hiszen a testmozgás fokozott kilégzéssel jár.

6.Térítésmentesen biztosítson a város a kockázati csoportban élők számára segítséget a gyógyszereik kiváltásában, a bevásárlásban és az ebéd kiszállításban, annak érdekében, hogy az idős vagy beteg emberek minimálisra tudják csökkenteni a számukra kiemelten veszélyes személyes érintkezéseket!

7.Valamennyi 65 év feletti vásárhelyi polgár számára biztosítson az önkormányzat, a Tisztiorvosi Szolgálattal egyeztetett minőségű orrszájmaszkokat!

8.Állítsanak fel higiénés, fertőtlenítő pontokat a város legforgalmasabb részein!

9.Biztosítsák az iskolabuszokon a maszkokat a gyermekeknek, valamint a buszok napi kétszeri fertőtlenítését. Fokozzák a tömegközlekedésben résztvevő buszok fertőtlenítését, és tegyék ingyenessé a parkolást a városi ügyintézés, vásárlás meggyorsítása érdekében. Az önkormányzat ebből származó bevétele nem lehet fontosabb, mint a vásárhelyiek védelme.

10.A társfertőzés fokozott kockázata miatt az azt igénylő vásárhelyiek számára biztosítsák ingyenesen az influenza elleni védőoltást. Havasi Katalin hozzátette, nem mindenkinek ingyenes ez a védőoltás, de most kiemelten fontos, hogy mindenki elérje térítésmentesen, hiszen ha “sima” influenzával fertőződik meg valaki, aki legyengül az immunrendszere, a koronavírust könnyebben elkaphatja, vagy súlyosabb lefolyással lehet számolni.

+1. Az élet védelme mellett a megélhetés, a helyi gazdaságvédelme is elengedhetetlen.A korábbi önkormányzatok sikeres válságkezeléséhez hasonlóan biztosítson a város célzott, munkahely megőrző és munkahely teremtő támogatásokat a helyi vállalkozásoknak. Egy erre elkülönített költségvetési alapból segítse az önkormányzat a munkavállalókat és a helyi cégeket.

Márki-Zay Péter válasza arra a kérdésre, hogy mit szól a helyi Fidesz 10+1 pontos javaslatához:

„Köszönjük szépen a Fidesz járványügyi javaslatait. Nagy érdeklődéssel várjuk ezek megvalósítását Makón, az eredmények és tapasztalatok, valamint az eddig előlünk eltitkolt részletes adatok, illetve tőlünk megvont anyagi források visszaadása függvényében döntünk a kórházigazgató asszony és pártjának javaslatairól.”

Azt tudni kell, hogy míg tavasszal a járvány első hulláma idején a Polgármesteri Hivatalnak megküldték a járványügyi határozatokat – az első koronavírusos beteg sajtóban való megjelenésének másnapjától. A határozatokból kiderült, hogy ki miért van hatósági karanténban, mikortól és meddig.

Ez különösen fontos volt az önkormányzat számára, hiszen akkor az önkormányzatok feladata azok ellátása, akik valamilyen okból nem tudják személyes szociális hálójukat latba vetve megoldani ezt.

Most a második hullám kezdetekor egy hétig kapott a hivatal járványügyi határozatokat, azután már nem. A hivatal érdeklődésére Juhász Tünde kormánymegbízott arra hivatkozott, hogy sem a Polgármesteri Hivatal, sem a jegyző, sem a polgármester nem jogosult a járványügyi határozatokban foglalt adatok kezelésére.

HódmezővásárhelyMárki-Zay Péterstrand