A férfi és a női agyról a Házasság Hetén Vásárhelyen

Uzsayné Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár a két nem gondolkodása közti különbségről is beszélt a Házasság Hete első rendezvényén tegnap este a Németh László Városi Könyvtárban.

Uzsayné Pécsi Rita, aki az organikus pedagógia révén tagja a katolikus Schönstatt családmozgalomnak, többek közt a stresszkezelés nő és férfi módszereiről, valamint a női és a férfi agy közötti különbségekről is szólt az előadásában.

– Bármit is választunk a házasság hete mottójának, mindig ugyanarról beszélünk: hogy két ember, két különböző személyiség, két külön egyéniség hogyan tud egy olyan egységet, egy olyan szövetséget kötni, ami állandó és kölcsönös, és amiből élet fakad, de nem csak biológiai élet, de szellemi, érzelmi. társadalmi, kreativitási is. És arról, hogy ezt az életet a két ember szövetsége hogyan tudja hosszú távon fenntartani – mondta érdeklődésünkre. Hozzátette: fontos, hogy a házasság nem csak a pároknak, de a családnak és a pároknak is boldogító köteléket jelentsen.

Szép számban jelentek meg a könyvtári előadáson az érdeklődők

– Láttunk olyanokat, akiket segített a Covid-járvány miatti bezárkózás vagy segítettek a gazdasági nehézségek a házasság összekovácsolásában, de olyanok is akadtak, akiknél nem volt olyan jó a kapcsolat így nem segített rajtuk az egymáshoz való közelebb kerülés sem. És megfigyeltünk a maszkos, védőtávolságos, home office-os, távoktatásos időszakban az egymástól való eltávolodást is – vázolta fel a kihívások és a házasság tartóssága közötti kapcsolatot.

A férfi és a női agy különbségére leginkább a nők (és a nővérek) voltak kíváncsiak

A szakember szerint a házasság tartós fennmaradása érdekében fontos az ön- és a másik megértése. – Fontos, hogy meg tudjuk tartani személyiségünk belső magvát, s ezt oda tudjuk adni, de fontos, hogy meg tudjuk találni magfelelő hangnemet. Van férfi- és van női agy, s meg kellene ismerni hogyan működik az egyik, s hogyan a másik – ugyanabban a helyzetben. A fiúknak meg kell tanulniuk nőül és a lányoknak férfiul, ha egymással szeretnének élni – mondta.

A szép számú hallgatósága a férfi és a női agy különbségét tanulmányozhatta az előadáson a szakember vezetésével.

agyférfiHázasság heteKönyvtárVásárhely