A fejlődés közös öröm – üzeni a Kísérleti Beton Szimpózium

Ma tartották a sorban már nyolcadik Kísérleti Beton Szimpózium záró rendezvényét, a Nagy Sándor utcai alkotóház árnyas udvarán látható számos alkotás tegnap óta újakkal egészült ki. 

Beton – ezt a szót hallva általában az építőiparra gondolunk, utakra, hidakra és panelházakra, pedig az anyag ugyanúgy felhasználható művészeti célokra is. Hiszen ugyanabba a csoportba, a szilikátok csoportjába tartozik, mint a kerámia, az üveg, a porcelán – ugyanaz a kémiai alapanyaga. Éppen ezért a művészetekben is csak a fantázia, a találékonyság szab határt a felhasználásának.

Pannonhalmi Zsuzsa az az ember, az a művész, aki immár nyolcadik éve szervezi meg Vásárhelyen a Kísérleti Beton Szimpóziumot, időt, energiát nem kímélve egyeztet a művészekkel, a programot kezdettől fogva támogató Csomiép Kft.-vel és az önkormányzattal minden alkalommal. “Kísérleti”, ahogy a névben megfogalmazódik, ennek ellenére lassan már hagyományt teremt Zsuzsanna ezzel, ahogy teszi ezt az ugyanezen a helyszínen sokkal régebb óta évről évre megrendezett Kerámia Szimpóziummal is.

 – Nagyon kemény munka és időszak befejezésénél vagyunk, nagyon köszönöm a művészeknek a helytállását – fogalmazott a szimpózium mai zárórendezvényén a keramikusművész.

Köszöntőjében arra is kitért, milyen hálás azért, hogy ilyen csodálatos környezetben, terebélyes császárfák árnyékában rendezhetik meg minden évben a szimpóziumot. 

A jelenlévő Márki-Zay Péter polgármester megköszönte Zsuzsanna munkáját, aki a “szíve és a lelke az egésznek”, és külön köszöntötte Almásiné Enikőt is, aki eljött a rendezvényre, és akinek elhunyt férje, néhai polgármester nevében is van elültetve egy kis fácska az udvaron. – Reméljük, hogy az is szép nagyra fog majd nőni – fogalmazott a polgármester. – Rapcsák András nevével is szerepel itt egy fa, de a vásárhelyi művészélet, a Kerámiaközpont megalkotóiról, Dömötör Jánostól kezdve Mészáros Antalig, aki tavaly hunyt el, sok nagy vásárhelyi emberről emlékezünk meg ezen a helyen, és hál’ istennek sok nagy vásárhelyi még most is itt van a körünkben – folytatta.

Elmondta, hogy tavaly a város kijavította a műhelyépület tetőszerkezetét, és a fa gyökere által felgyűrődött aszfaltot is helyretették. Napi nyolc órában ugyan nem tudják nyitva tartani az központot, de arra lehetőséget szeretnének biztosítani a Tornyai Múzeum munkatársaival egyeztetve, hogy előzetes bejelentkezéssel látogatni lehessen a központot. 

– A város továbbiakban is támogatni fogja a rendezvényt, szeretnénk, ha lennének a jövőben is minél többen, akár az ipar részéről is, akik tudják támogatni ezt a művészeti tevékenységet. Ez a kert az alkotásokkal együtt tükrözi ezt a törekvést, és én ehhez nagyon sok sikert kívánok – fogalmazott köszöntőjében Márki-Zay Péter.

 – Nekem régi szerelem, hogy cementtel, műkővel foglalkozom, a cementkötésű anyagokkal, már az egyetemi diplomamunkám is erről szólt – meséli a VTV kérdésére Haber Szilvia, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a szimpózium egyik alkotója, aki három évvel ezelőtt megkapta a Művészeti Akadémia ösztöndíját is. – Én mindig ugyanazzal foglalkozom, és azt fejlesztem tovább – mondja. Ő egyébként sokat dolgozik digitális eszközökkel is: – 3D-nyomtatott zsalurendszerrel dolgozom, abba öntöm bele egy az egyben betont. Kombináltam ezt színezett porcelánanyaggal is, és izgalmas lehet az is, milyen kőzetek kerülnek bele – meséli Szilvi az alkotás folyamatát. 

Minden olyat meg kell becsülnünk, ami Vásárhelyet híressé teszi

 – hangsúlyozta a rendezvényen Márki-Zay Péter a VTV-nek.

Ez egy új kezdeményezés, megcsodálhatunk sok olyan alkotást, ami betonból készült, és művészi értékkel bír. Most éppen arról beszéltem egy alkotóval, hogy utcabútort betonból gyárthatnának egyes, már elöregedett bútoraink helyére. De azt gondolom, hogy önmagában is, akár a turizmus, a művészetek ápolása, és a vásárhelyi iparvállalatok kapacitásának sokrétű kihasználása miatt jelentős lehet ez a rendezvény. Idén is támogattuk, jövőre is fogjuk. Idén mintegy kétmillió forintot fordítottuk az épületek megújítására, a kert fejlesztésére, azt látom, hogy ez nagyon jól hasznosul, jövőre is folytatjuk!

Az első Beton Szimpóziumon ezt a részben betonból készült medált kapta minden résztvevő Mészáros Antaltól, a Csomiép akkori, művészetek iránt fogékony vezetőjétől.
Haber Szilvia keramikusművész, a képen bal kéz felől az idei, jobb kéz felől pedig tavalyi alkotásaival.
Feketű Boglárka kerámiaművész betonból készült portréja nagyapjáról.
Kulcsár Írisz festményhatású alkotásai szintén betonból készültek.
Kovács Szabó Gergő üveges-művész utcabútorai
alkotóházCSOMIÉPHaber SzilviaKísérleti Beton SzimpóziumMárki-Zay PéterMészáros AntalNagy Sándor utcaPannonhalmi Zsuzsanna