A fehérorosz gépeltérítés miatt érdekes lehet Orbán Viktor brüsszeli látogatása

Hétfőn kora délután elindult Orbán Viktor, erről a Facebook oldalán számolt be. Magyarország miniszterelnökeként az Európai Tanács rendkívüli ülésére utazott el, amely a vártnál izgalmasabb lehet a fehérorosz újságíró letartóztatása miatt.

Mint arról több médium is beszámolt, Raman Prataszevics az ír Ryanair légitársaság Görögországból Litvániába tartó repülőjáratán utazott, amely nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt kellett leszállnia a gépnek, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben.

A repülőgépet ugyanis átvizsgálták, de nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna főszerkesztőjét, a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették.

Nyugati források szerint a gépet egyértelműen a belarusz rezsim térítette el, és a gépen utaztak a helyi titkosszolgálat emberei is, akik közreműködtek ebben. 

A Telex felhívja rá a figyelmet: az Európai Tanács nemcsak foglalkozni fog a Ryanair ír légitársaság járatának kikényszerített fehéroroszországi leszállásával és a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyével, de fontolóra veszi azt is, hogy intézkedjen-e a felelősökkel szemben.

Magyarország vezetése egyelőre nem foglalt hivatalosan állást sem Prataszevics őrizetbevételének ügyében, sem a Ryanair gépének kikényszerített minszki leszállása kapcsán.

A május 24–25. közötti csúcstalálkozó napirendjén ezen kívül egyébként szerepel még

  • a Covid-19-járvány uniós kezelése,
  • az éghajlatváltozás, azaz, hogy hogyan tartható a 2030-ra kitűzött klímacél és a 2050-re kitűzött EU-s klímasemlegesség,
  • az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok (mivel május 1-jén életbe lépett (az EU–Egyesült Királyság kereskedelmi és együttműködési megállapodás),
  • és az uniós vezetők stratégiai vitát fognak tartani Oroszországról is.
BrüsszelOrbán Viktorrepülőgép