A döntéshozók hozzátartozóit kizárná az önkormányzati beszerzésekből a vásárhelyi polgármester

Márki-Zay Péter azt javasolja, az önkormányzat úgy módosítsa a beszerzési szabályzatát, hogy a döntéshozók közvetlen hozzátartozói ne nyerhessenek megbízást. A javaslat megvitatására rendkívüli közgyűlést hívnak össze péntek reggelre – jelentette be mai sajtótájékoztatóján a vásárhelyi polgármester.

– Engem is zavar, hogy bár kategorikusan megmondtam sógornőm férjének, ne pályázzon a munkára, a kérésemnek nem tett eleget, s mivel ő adta a Szent Antal utca tervezésére vonatkozó legjobb ajánlatot, el is nyerte a megbízást – mondta Márki-Zay Péter. A polgármestert arra reagált mai megszólalásával, hogy az egyik helyi portál felrótta neki, ebben az esetben nem áll-e fönn összeférhetetlenség, illetve korrupciógyanúról is írt a lap.

– Ennél az ajánlatkérésnél is nyílt eljárásban versenyeztettük meg a pályázókat, három cég tett ajánlatot, és közülük az a nettó 2,5 milliós volt a legolcsóbb, amit a sógornőm férje nyújtott be. A második legjobb ajánlat 571 ezer forinttal volt drágább. Mérlegelnem kellett, de nem találtam olyan jogszabályi okot, ami alapján megtagadhattam volna a szerződéskötést. A rokonságomba tartozó tervező 1990 és 2018 között mintegy 150 alkalommal nyert hasonló tervezési munkát a vásárhelyi önkormányzattól, viszont mióta én vagyok a polgármester, ez volt az egyetlen eset. Annak érdekében, hogy a hasonló helyzeteknek elejét vegyük, azt javaslom, az önkormányzat úgy módosítsa a beszerzési szabályzatát, hogy a döntéshozók közvetlen hozzátartozói ne nyerhessenek semmilyen megbízást. Ezzel kapcsolatban rendkívüli közgyűlést hívtam össze péntek reggel 9 órára – jelentette be a városvezető.

Márki-Zay Péter kiemelte, semmilyen kifogása nincs azzal szemben, hogy a sajtó utánanéz a politikusoknak, és feltárja a korrupciógyanús ügyleteket, de szerinte egyáltalán nem lehet párhuzamot vonni a kormánypárti vezetőket, vagy a korábbi fideszes vásárhelyi városvezetést érintő közbeszerzések és a mostani eset között. – Hódmezővásárhelyen is több példa igazolta 2018 előtt, hogy irányított közbeszerzések zajlottak, ahol leszűkítették, olykor korlátozták a versenyt. Megválasztásom óta kizárólag nyílt eljárásban, teljes átláthatóság mellett bonyolítunk le beszerzéseket, és mindig a legkedvezőbb árajánlatot benyújtó pályázó nyer, függetlenül attól, milyen kapcsolatot ápolt vagy ápol a helyi Fidesszel – szögezte le a polgármester.

közbeszerzésközgyűlésMárki-Zay Péter