A Dió 896 Kft. ügyvezetője szerint válságintézkedésekre az állattenyésztők szorulnának

Az energiaárak drasztikus emelkedése a műtrágyapiacot is nagyban érinti. A kormány a gazdákat segíti, pedig az állattenyésztők vannak bajban a témában járatos vásárhelyi cégvezető szerint.

A kormány válságtanácskozásra hívta hétfőn a műtrágya importőr cégeket Békéscsabára, akik megígérték, hogy vészhelyzet esetén biztosítható a magyar gazdák műtrágya szükséglete – számolt be az MTI. Ott az Agrárminisztérium részéről bejelentették, a gazdáknak december elején emelt előrefinanszírozást, 262 milliárd forint előleget fizettek ki, hogy segítsék a helyzetüket.

A műtrágyaárak átlagosan 25,4 százalékkal nőttek, a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 139 milliárd forint volt, 19 százalékkal magasabb a 2020. első három negyedévi értéknél, olvasható az Agrárközgazdasági Intézet jelentésében.

A kiemelt műtrágyák közül 2021 júliusa és szeptembere között a MAS és a MAP ára nőtt a legjelentősebben, mindkettő több mit 80 százalékkal drágult az előző év azonos időszakához képest.

A témával kapcsolatban megkerestük az ágazat egyik vásárhelyi szereplőjének képviselőjét, a Dió 896 Kft. ügyvezetőjét. – A szántóföldi növénytermesztésnél jövedelmezőbb ágazatot nem ismerek Magyarországon. A termény árnövekedés bőven fedezi az inputok árának növekedését. Válságtanácskozásra illetve -intézkedésekre a mezőgazdaságban, akik rászorulnának, azok az állattenyésztők – fogalmazott lapunknak Horváth László Csaba. Hozzátette, a piacon mindig történnek változások, amit lehetőség szerint meg kell oldani. Úgy gondolja, hogy a tavaszi szántóföldi szezon után valamennyire normalizálódik a helyzet a műtrágyapiacon. Egyébként az összes alapanyagnak drasztikusan emelkedett az ára.

AgrárminisztériumDió 896 Kft.mezőgazdaságműtrágya