A dél-alföldiek elégedetlenek, Márki-Zay a 3. legnépszerűbb egy átfogó kutatás szerint

Márki-Zay Péter is szerepel abban a nagyszabású közvélemény-kutatásban, amit egy magánszemély rendelt meg arról, van-e a mostani ellenzéki összefogásnak reális esélye a győzelemre a Fidesz ellen 2022-ben.

Szokatlanul magas, 5000 fős mintán, az idén január 8. és február 4. között készítettek reprezentatív kutatást arról, hogy a magyar társadalom a járvány közepén hogy viszonyul a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzethez, illetve milyen a hazai pártpolitikai erők jelenlegi megítélése. A felmérést műtrágyagyártásból meggazdagodó Bige László rendelte meg – írja a Telex.

A kutatás legfőbb eredményei:

  • A Fidesz, illetve az együttműködő hat párt összeadott támogatottsága közötti különbség 2 százalékpont a Fidesz javára a teljes népességen belül (35% és 33%), és a Fidesz egy ponttal vezet a pártválasztók körében (49% és 48%).
  • Más viszont a helyzet, ha a közös listára kérdez rá a kutatás: így a teljes népességben belül 40-37-re az ellenzéki közös lista vezet a Fidesz–KDNP-listával szemben, és 3 pontos az előny a pártválasztók között (51-48).
  • Érdekesség, hogy bár többen szavaznának az ellenzék listájára, 2 százalékponttal többen gondolják úgy, hogy a Fidesz fog nyerni jövőre. 33 százalék gondolja viszont úgy 31 ellenében, hogy az ellenzék jobban fog kormányozni, mint a Fidesz (21 szerint ugyanúgy).
  • A pártok elutasítottságát viszont magasan vezeti a Fidesz: 32% nem szavazna rá. A második legelutasítottabb párt a DK 13 százalékkal.
  • A kormánnyal általánosságban 10 százalékponttal többen elégedetlenek (44%), mint elégedettek (32%). Két területen viszont többségben vannak az elégedettek: a családpolitika és a víruskezelés. (A kutatás még főként januárban készült, a harmadik hullám és a tömeges oltás körüli események előtt.) Míg az elégedetlenség három területen tapasztalható: oktatás, az EU-val való viszony, illetve a gazdasági helyzet kezelése.
  • A politikusi népszerűségi listából az látszik, hogy a három legkedveltebb politikus sorrendben: Áder János, Karácsony Gergely, illetve holtversenyben Orbán Viktor, Jakab Péter és Márki-Zay Péter. A három legkevésbé kedvelt politikus: Gyöngyösi Márton, Dúró Dóra és Gyurcsány Ferenc.
  • Ami az ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyét illeti: hibahatáron belüli különbséggel, de az összes és az ellenzéki választók között is Karácsony Gergelyt tartják leginkább alkalmasnak a miniszterelnöki posztra – ugyanakkor jelenleg őt is csak az ellenzékiek fele tartja alkalmasnak. Az összes és az ellenzéki szavazók között is Dobrev Klára a második, Jakab Péter a harmadik, őket pedig Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András követi.

A Dél-Alföldön a legtöbben elégedetlenek

A kutatás ugyancsak érdekes része, hogy megpróbálja felrajzolni Magyarország „problématérképét”.

  • A kutatás első megállapítása, hogy a magyarok többsége negatívan tekint az országban zajló folyamatokra, és elsősorban a politikai preferenciák határozzák meg az emberek helyzetértékelését.
  • Ahogy haladunk a kisebb településkategóriák felé, úgy növekszik az optimista válaszadók száma (Budapesten 37%, a falvakban 47% gondolja azt, hogy az országban jó irányban mennek a dolgok). A legtöbb optimista Nyugat-Dunántúlon van, a legtöbb elégedetlen pedig Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön.
  • Csupán a magyarok tizede (12%) érzi magát a Fidesz-kormányzás nyertesének, az alacsonyan képzettek érzik leginkább, hogy veszítettek az elmúlt évek kormányzásai miatt. Figyelemre méltó, hogy Fidesz-szavazóknak is csak a negyede (27%) érzi úgy, hogy a Fidesz-kormányzás nyertesei közé tartozna, és még a fideszesek 16 százaléka is a vesztesek közé sorolja magát.
  • Mit éreznek az emberek a legfőbb problémának ma Magyarországon? A koronavírus-járvány kellős közepén az az egészségügy helyzete a harmadik helyre szorult, ugyanis a kutatás szerint „a megélhetés magas költségei, az alacsony fizetések és az egészségügy dominálják az emberek országos problématérképét az összes politikai és lakóhelyi csoportban”.

ellenzékFideszközvélemény-kutatásMárki-Zay Péter