A debreceni BMW kínai építtetője tízmilliókkal tartozik egy hódmezővásárhelyi cégnek

A kínai hátterű AE Industry Hungary Kft. tavaly tavasszal szerződött acélállványok gyártására egy hódmezővásárhelyi céggel. A megbízók szerint ugyanakkor az állvány nem lett megfelelő, az alvállalkozó, a Metripack Kft. viszont azt állítja, minden elkészült, az állványokat használták is.

A gyár kivitelezője egy kínai és egy török cég, a vásárhelyiek a kínaiaknak dolgoztak, az AE Industry Hungary Kft.-nek. Három állványt készítettek, 40 tonna vasból 2023 nyarán és körülbelül három hónapig tartott a kivitelezés. Az állványok ahhoz kellenek, hogy a csarnokokba a gépeket be tudják pakolni.

Megkötöttük a szerződést, abban az szerepel, hogy szerződéskötéskor küldik az előleget. De nem így történt, hanem négy hétre küldték – mesélte a történetet az Átlátszónak Szabó Márton, a Metripack vezetője. A dokumentumban az áll, hogy tervezésre, alapozásra, telepítésre, gyártásra szól a megbízás. A szerződést egy korábbi ajánlat alapján fogalmazták meg és nettó 226 ezer euróról, mintegy 89,5 millió forintól szól.

Az állványokkal szeptember 15-re készültek el, de nem vette át a megrendelő. Pedig Szabó állítja, minden a helyén volt, használták is, erről fotók is készültek. 36 napja lejárt a fizetési határidő, amikor kifogásolták többek között a szabványokat, festési minőséget, rögzítéseket. A cég azt is írta Szabónak, hogy súlykülönbség van, de utóbbi szerint a súlyról pusztán azért volt szó, mert az állványoknak alap kellett, a betonnak pedig 28 nap a kötése, vagyis jóval az ő munkájuk előtt el kellett készülnie.

Az AE Industry Hungary Kft. az Átlátszó megkeresésére elmondta, a leszállított állványzatok nem érték el a szerződésben meghatározott súlyt, azok egyéb minőségi hibáktól is szenvedtek, ráadásul a teljesítésre késedelmesen került sor.

A felek a bíróságon találkoznak majd.

BMWDebrecenHódmezővásárhelykínaiSzabó családtartozás