A CSOK kivezetése miatt nőtt az ingatlankereslet a megyei jogú városokban

Szeptember első felében a budapesti lakások iránti érdeklődések 27 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a megyei jogú városokban lévő lakóingatlanoknál pedig 18 százalékos volt az emelkedés – derül ki a money.hu és az ingatlan.com saját adatai alapján készített közös összeállításából.

Az élénkülés vélhetően annak tudható be, hogy a nagyvárosi lakásokhoz igényelhető csokos támogatást és hitelt szeretnék kihasználni az arra jogosult lakásvásárlást tervezők, hiszen ez a megoldás csak az év végéig lesz elérhető.

,,A nagyvárosi CSOK helyére lépő támogatási forma még kidolgozás alatt van, a CSOK pluszként emlegetett rendszerről egyelőre pontosat nem lehet tudni, ezért a jogosultak egy része valószínűleg biztosra szeretne menni. A Babaváró érdeklődések hátterében pedig az állhat, hogy vannak, akik a csokot és a Babavárót együtt szeretnék lakásvásárlásra fordítani, illetve utóbbinál a jövőre szigorodó életkori megkötés is közrejátszhat”

– mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A megyei jogú városokban 18 százalékos volt a növekedés – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mindez egyrészt arra utal, hogy a csokra jogosult háztartások közül sokan mérik fel a választékot. A nagyvárosokban lévő lakások iránti érdeklődések felfutásával párhuzamosan a községbeli lakóingatlanok iránti kereslet 13 százalékkal esett vissza.

babaváróCSOKingatlaningatlanpiaclakáspiacmegyei jogú városok