A „CSEND” a tegnap nyílt XXVI. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium mottója

A ma kezdődő és öt hétig tartó Kerámia Szimpóziumon 14 művész vesz részt. A eseménysorozat keretében szeptember 26-án nyitott nap is lesz, a zárókiállításra pedig október 6-án kerül majd sor.

Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központ vezetője, valamint az önkormányzat részéről Berényi Károly nyitották meg ma a rendezvénysorozatot.

„Az emberiség nemesi levele a kerámia, és erre büszkének kell lennünk” – idézte Galyasi Miklós korábbi múzeumigazgató szavait a kerámia központ vezetője köszöntő beszédében. – A kerámia és a tűz együtt csodákra képes, ezt folytatjuk most – tette hozzá Pannonhalmi Zsuzsa, aki megosztotta a jelenlévőkkel azt az ötletét, hogy hetente egy rajzórát a Nagy Sándor utcai központban tarthatnának az iskolásoknak, hiszen óriási hagyománya van városunkban a kerámiának: még a Times magazin atlasza szerint is Hódmezővásárhelyen vannak az egyik legjelentősebb őskori cserép-leletek a világon.

Az idei Kerámia Szimpóziumon, melynek központi témája a „csend”, 14 művész vesz részt. A téma ötlete eredetileg Elek Andrástól, a Tornyai Múzeum munkatársától jött. A legnagyobb költség egy ilyen rendezvényen mindig a szállás, így pályázati lehetőség hiányában idén csak Vásárhely vonzáskörzetéből hívtak művészeket, akik közül sok a környéken tanít is – tudtuk meg Pannonhalmi Zsuzsától. A későbbi tervek között szerepel egy saját alkotóház létrehozása, ami megoldást jelenthetne a problémára.

Csala Zsuzsa kerámia- és üvegtervező művész 2018 óta vesz részt minden alkalommal a szimpóziumon. „Tengerszem”-tálait két évvel ezelőtt kezdte el a Natura szimpóziumon. Akkor hat tálat készített el, melyek felületeit üveg grézli (színes, megolvasztott üvegtörmelék) díszíti. Idén ezt a sorozatot szeretné további anyagkísérletekkel folytatni, továbbfejleszteni. – A mindennapokban nem igazán van részünk csendben dolgozni, úgyhogy ez a szimpózium azért jó, mert ilyenkor rákényszerítjük magunkat, hogy egy kicsit erre a csendre koncentráljunk, és ebből egy értékes dolgot hozzunk létre – fogalmazott a kerámiaművész, aki egyben a szegedi Tömörkény István Gimnázium művészeti tagozatán is tanít.

Berényi Károly alpolgármester köszöntő beszédében felidézte Hódmezővásárhely sokrétű művészeti hagyományait, majd az idei szimpózium mottója, a „csend” kapcsán Németh László gondolatait idézte, aki így írt városunkról:

…”a nagy csend, a benne alvó sivatag, a szent reménytelenség pusztája”, de a belőle zengő „mozarti zene” is jellemezte.

A legnagyobb előnye Vásárhelynek a relatív békéje. Valóságos elefánttemető: az emberek lusták, de emberiek. A legjobb hely számomra.

Az alpolgármester végül a város nevében megköszönte a Kerámia Központ vezetőjének, Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművésznek az elkötelezett szervezőmunkát, mellyel immár negyed évszázada színesíti, gazdagítja Hódmezővásárhely művészeti életét.

A XXVI. Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon résztvevő művészek:

Albert Ildikó szobrászművész

Csala Zsuzsa kerámia- és üvegtervező művész

Feketű Boglárka keramikusművész

Hertel Kata keramikusművész

Nemes Fekete Edit keramikusművész

Keményffy Gábor keramikusművész

Kovács Martina Wartha diploma-díjas keramikusművész

Kovács Katalin szobrászművész

Krawczun Halina keramikusművész

Kulcsár Írisz szobrászművész

Lipovics János keramikusművész

Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész

Szabán György keramikusművész

Szelekovszki Magdolna keramikusművész

Berényi KárolyCsala ZsuzsaNemzetközi Kerámia KözpontPannonhalmi ZsuzsaVásárhelyi Kerámia Szimpózium