A britek minimális többsége már inkább visszalépne az EU-ba

Legalábbis egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 51 százaléka támogatná Nagy-Britannia unióhoz való újracsatlakozását.

A YouGov felmérése alapján a válaszolók 57 százaléka tartja hibának a Brexitet, a megkérdezettek 32 százaléka támogatja még most is az unióból való kilépést. A Brexit-népszavazás, tehát 2016 óta most fordult elő először, hogy a válaszolók többsége, egész pontosan 51 százaléka azt szeretné, ha hazája újra csatlakozna az EU-hoz.

Az Economist szerint 2020-2021 fordulója óta nő folyamatosan azok aránya, akik elhibázottnak tartják a Brexitet. A legtöbben a következők miatt gondolják ezt:

  • úgy vélik, a kormányzat képtelennek bizonyult a kampány idején tett ígéretek betartására,
  • nem javult például az egészségügy helyzete,
  • nem csökkent a migráció sem, sőt a Brexittől függetlenül évről évre nő a letelepedni kívánók külföldiek száma

Az Economist úgy véli, bár a jövő évi parlamenti választásokon a kormányzó konzervatív pártot leváltják és a Munkáspárt kerül hatalomra, ám arra nincs reális esély, hogy az újracsatlakozásról tárgyalásokat kezdeményezzenek. Maximum arra van, hogy a Brexit-folyamat kezdetekor a tervezettnél szorosabb kapcsolatokat tartson fenn az ország az unióval a védelem, a munkaerővándorlás, illetve a tudományos együttműködés területén.

Forrás: HVG

BrexitEconomistEurópai Unió