A bíróságtól kéri két iskola tulajdonjogát az ótemplomi gyülekezet

Az év elején újranyitott egyházi kárpótlás során igényelték meg a várostól a Szék utcai és a Petőfi utcai (a képen) iskolaépületek tulajdonjogát, de a közgyűlés arról hozott határozatot, hogy csak vagyonkezelésbe adja azokat. Az ótemplomi gyülekezet a bírósághoz fordul.

Február végéig kellett jelezniük az egyházaknak, hogy a számukra újranyitott kárpótlás során természetben mely – jelenleg állami vagy önkormányzati tulajdonban álló – de általuk oktatási-nevelési célokra használt ingatlanok tulajdonjogát szeretnék megszerezni. A törvény szerint ezek tulajdonjogát ingyenesen kapják meg.

Vásárhelyen az Ótemplomi Református Egyházközség a Szék utca 3-5. szám alatti iskolaépületre, a Petőfi utca 6. szám alatti (egykoron katolikus lányiskolánál emelt utóbb általános iskolaként, majd Agrárcentrumként is működött) épületre jelentette be igényét a városnál.

Az Aranyossy iskola régi szárnyában működik a a megyei pedagógiai szakszolgálat vásárhelyi tagintézménye

A Szent Domonkos rendi nővérek a Liszt iskola Szent István tér 2. szám alatti épületére (melyben egykoron a tanítóképző, majd a Kossuth szakközépiskola működött s melyben ma az ének-zenei általános iskola található), de kérik a Virág utcai óvodát is. A Szeged-Csanádi Egyházmegye pedig a kertvárosi iskola és az óvoda épületei tulajdonjogára nyújtotta be igényét.

Aváros korábban már valamennyi egyházi szervezettel tárgyalt. A katolikusok elfogadták, ha az önkormányzat a kért épületeket csak a vagyonkezelésükbe adná, azaz a tulajdonjog városé maradna. másik két egyházi szervezettel azonban nem sikerült megállapodásra jutni az ingatlanok ügyében.

A júniusi közgyűlésen Petrovics György aljegyző elmondta, hogy a törvénymódosítás – a város álláspontja szerint – az Alaptörvény és az Európai Unió Alapjogi Chartája elveivel is ütközik. Az önkormányzat tulajdonban kívánja tartani továbbra is az épületeket. A képviselő testület végül arról hozott határozatot, hogy sem ingyen, sem pénzért nem adja át a kért épületek tulajdonjogát, csak vagyonkezelésbe adja át azokat. Ahol csak az ingatlanok egy részét használják, ott pedig csak a használt részekét.

Az Ótemplomi Református Egyházközség számára azonban ez a megoldás nem megfelelő. A polgármesterrel főleg a Petőfi utca 6. számú iskolaépület (részei, mosdója tűzjelzője és egyes termek) használata miatt éles vitát folytató Bán Csaba lelkész a július 16-i istentiszteleten közölte a jelenlévő hívekkel, hogy a presbitérium februárban eldöntötte, hogy a törvénynek megfelelően kéri az egész Petőfi utca 6. szám alatti területet iskolai célra, s meg kell oldaniuk 400 gyermek mindennapos testnevelése feltételeinek megteremtését (az egykori tornatermében június 25-e óta játszóházat kezdett építeni a város).

– A törvény automatikusan biztosítja, ha a város elutasítja az egyházat, jelen esetben az egyházközséget, akkor keresetet nyújtson be a bírósághoz. Az egyházközég mind a Petőfi utca 6. mind a Szék utcai iskolaépületek miatt ezért a bírósághoz fordul, azaz készíti elő a keresetek benyújtását, egyeztetve a Magyarországi Református Egyház elnökségével – közölte Bán Csaba. De hallgassa meg, pontosan mit is mondott.

Bán Csababíróságegyházziskolaistentiszteletkeresetközgyűlésótemplomi gyülekezetszék utca petőfi utcatulajdonjogvagyonkezelésVásárhely