A BFMK-ban táboroztak a Klímanócskák

Nyáron sincs megállás, a kis bolygóvédők észre sem veszik, de most is játékos módon fejlesztik tudásukat a környezetvédelem témakörében. Csak most a Szabadság téri Óvoda helyett a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, ahová ezen a héten azok a gyerekeket is várták, akik év közben ebből kimaradnak. A Klímanócska tábor idén is az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység Hódmezővásárhelyen.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpada környezettudatosságot fokozó kísérletek és a szelektív hulladékgyűjtés terepévé vált ezekben a napokban. Ahogyan idén az állatvédelem is kiemelt jelentőséggel bír. Kócsó András arról beszél, mire kell figyelni egy jó Klímonócskának?

Ne pusztuljanak el az állatok. A szemetet ki kell dobni a kukába.

– mesélte a Vásárhelyi Televíziónak Kócsó András.

Bátyja után a Kócsó család legfiatalabb tagja is már rutinos bolygóvédőnek számít, mert ez a második Klímanócska tábora.

Mi nagyon szeretjük, már idézőjelesen nagy terhet vesz le a vállunkról olyan szempontból az óvoda, hogy a környezetvédelmet persze mi is próbáljuk megtanítani a gyerekeknek, de olyan lendülettel, olyan tudással nem tudjuk, mint az óvodában, vagy akár a Klímanócska táborban megkapnak a gyerekek

– fogalmazott Kócsóné Csák Anikó a VTV-nek.

A táborban egykori Klímanócskák is feltűnnek, segítve Bozókiné Szabó Ildikó szakmai munkáját.

Úgy gondolom, hogy fontos az ökoszemlélet és nagyon szeretek visszatérni, mert úgy gondolom, hogy Ildikó néni tartja a legjobb táborokat. Hiába jártam többször is, még mindig tudok tanulni itt az ökoszemléletről

– mondta Zsibrita Lia.

Idén két turnusban, összesen 52 gyermek tudja itt úgy az ismereteit gyarapítani a témáról, hogy az önfeledt játék közben szinte észre sem veszi.

Azt gondolom, ez egy figyelemfelkeltés és egy figyelemfelhívás is arra, mennyire fontos, hogy kisgyermek korban kezdjük el az érzékenyítést ez iránt a téma iránt. Nagyon fontos, hogy a gyerekekben az életviteli kompetenciák között berögzüljenek ezek a magatartásformák. Azon kívül nagyon fontos az is, hogy minden ilyen tevékenység, egy-egy tábor, környezetvédelmi tevékenysség közösséget épít és a zöld közösségeken keresztül a gyerekeknek a szociális együttérzése is nagyon sokat fejlődik

– közölte Bozókiné Szabó Ildikó táborvezető.

Az is fontos célkitűzés, hogy a Klímanócskák szakemberekkel is találkozzanak. Sipos József növényorvos már régi ismerősként tért vissza a gyerekekhez, akik most a madarakról és a beporzókról tanulhattak tőle.

Bessenyei Ferenc Művelődési KözpontBFMKBozókiné Szabó IldikógyerektáborKlímanócskák