A Békés Megyei Központi Kórházban nincs gyermek intenzív osztály, mert szerelik a klímát

Egy hétre leállt a gyermek intenzív osztály a Békés Megyei Központi Kórházban, mert a hivatalos indoklás szerint a klímarendszer karbantartását végzik.

Az esetre Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő hívta fel a figyelmet közösségi oldalán. Azt írta: ,,Kevés aljasabb, és dühítőbb dolog van annál, amikor a hozzá nem értés, vagy a tömény beleszarás, esetleg a valós problémák maszkírozása miatt a legkisebbek, a legsérülékenyebbek, a gyermekek szenvednek hátrányt az egészségügyi ellátórendszerben.Márpedig az kifejezetten hátrányos egy esetleg életveszélyes állapotban levő gyermek számára, amikor közel másfél óra plusz utazásnak teszi ki a rendszer, mert a TERVEZETT karbantartást nem sikerül úgy megoldani, hogy az ellátás folyamatos legyen.”

A tulajdonába került dokumentum szerint a klímarendszer szűrőcseréje és karbantartása 11 napig tart, azaz július 4-ig.

Ráadásképpen, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiküldött dokumentumban elírták a címet, Békéscsabán nincs Semmelweis utca, de Gyulán igen.

A Mérce megkeresésére a Békés Megyei Központi Kórház közölte: a gyermekgyógyászati osztályon PIC/NIC és gyermek intenzív részleg is működik, a két részlegen felváltva végzik el a szükséges karbantartásokat. Az érintett időszakban az Országos Mentőszolgálat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt intézményekbe, így a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba, vagy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba szállítja a gyermek intenzív ellátást igénylő betegeket. Hozzátették, a biztonságos működéshez elengedhetetlen a központi klíma karbantartása és a szűrő cseréje.

BékéscsabaegészségügygyermekosztályGyulaklímakórház