A babáknak is kell okmány ősztől a szálláshelyeken

Kivétel nélkül minden vendég adatait fel kell tölteniük a szállásadóknak szeptembertől.

Biztonsági okokból újabb adatszolgáltatásra kötelezik a szállásadókat, illetve azokat, akik valamilyen szálláshelyet szeretnének igénybe venni. Némi halogatás után a legújabb dátum szeptember 1-je – elvileg akkortól varrják a koronavírus-válsággal és munkaerőhiánnyal súlyosan érintett szálláshely-szolgáltatók nyakába a kötelezettséget, hogy érkezéskor egy okmányolvasóval fényképezzék le a vendégek iratát, és ezt töltsék fel a Vendég Információs Zárt Adatbázisba. Kivétel nincs, a legkisebb szálláshelynek is adatot kell szolgáltatnia, a legkisebb vendégekről is, azaz a csecsemők okmányát is be kell mutatni.

Eredetileg januártól akarták bevezetni az új adatszolgáltatási kötelezettséget, majd áprilisra tolták – most szeptember 1. a céldátum. Minden magyarországi szálláshely-szolgáltató köteles lesz ekkortól csatlakozni a VIZA-rendszerhez.

A VIZA-rendszer tájékoztatójában azt írják, a rendszer biztonságos. Aszimmetrikus titkosítással tárolják az adatokat, azokba csak a rendőrség nézhet bele a törvény szerint – a bűnüldözés, bűnmegelőzés, a közrend, közbiztonság, államhatár rendje, az érintett és mások jogai, a biztonság és a tulajdon védelme és körözés lefolytatása érdekében. Más nem nézheti meg, hogy kik voltak a szállás vendégei. A szálláshely-szolgáltató az adatokat legfeljebb két évig (a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig) kezeli, a GDPR-szabályokat betartva, és erről tájékoztatást is kell adnia.

okmányokszálláshelyekvendéglátás