A 90 éves Marika nénit köszöntötték

Hélya Mihályné Fodor Mária szeptember 21-én ünnepelte 90. születésnapját. Ma a város nevében Berényi Károly alpolgármester köszöntötte, aki egy csokor virág mellett egyúttal átadta az idős néninek a miniszterelnök üdvözletét tartalmazó oklevelet is. Marika néni jó egészségnek és jó kedélynek örvend, szívesen mesélt nekünk életéről.

Hélya Mihályné Marika néni Szegváron született 1934. szeptember 21-én, ott kezdett 14 évesen dolgozni a Puskin TSZ-ben, ahol traktorral szántott. Majd egy kendergyárban dolgozott, 16 évesen pedig Gorzsára került az állami gazdaságba, ahol a tehenészetben fejőnőként helyezkedett el, és itt is maradt egészen nyugdíjazásáig. Gorzsán szolgálati lakásban laktak férjével, aki szintén a gazdaságban dolgozott.

Ahogy odakerültem (a tehenészetbe – szerk.) rögtön adtak nyolcvan tehenet […], kaptam három „kiváló dolgozó” kitüntetést is

– mesélte büszkén, aztán hozzátette:

Amikor elbúcsúztattak 55 évesen, még az is nyilván volt tartva, hány liter tejet vittek el tőlem.

Mindeközben húsz éven át bírósági ülnök is volt – minden évben népi ülnökként egy hónapot töltött ott- mint mesélte, ezt is nagyon szerette, és ezalatt az időszak alatt fejezte be a nyolc osztályt is, mivel előtte csak hat elemi volt meg neki.

Egyszer megkérdeztem az elnököt, mér’ mindig decemberben hív engem be. Azt mondta, azér’, hogy legyen szabadnapja, mer’ az állattenyésztésből nem lehet eljönni, a tehenet akkor is fejni köll

– osztotta meg velünk egyik ehhez kapcsolódó emlékezetes élményét.

Marika néninek három gyermeke van- első házasságából két lánya, a másodikból egy fia -, rajtuk kívül pedig még hét unokája, 11 dédunokája és két ükunokája is. Jelenleg egyik lányával és annak élettársával él együtt, napjait tévézéssel, pihenéssel, nagy családja körében tölti – mint mondja, van mit kipihenni, de ezt nem szégyelli.

Berényi KárolyHelya MihálynéidősköszöntésszületésnapVásárhely