A 80 éve elhurcolt vásárhelyi zsidókról emlékeztek meg a Zsinagógában

1944. június 16-án hurcolták el Hódmezővásárhelyről a városi zsidóság tagjait – ennek a történelmi tragédiának a 80. évfordulója alkalmából tartottak ökumenikus megemlékezést a vásárhelyi Zsinagógában vasárnap délelőtt.

Az eseményről Márki-Zay Péter a közösségi oldalán számolt be, aki – néhány helyi egyházi tisztségviselővel együtt – beszédet is mondott a megemlékezésen. A polgármester posztjában kitért arra is, hogy alapvetően örül a kormány és a magyarországi zsidóság közötti jó kapcsolatnak, azonban aggodalmát fejezte a miniszterelnök két, az utóbbi években elhangzott megnyilatkozásával kapcsolatban: „a tiszta fajúságról és a fajkeveredés veszélyeiről szóló tusványosi értekezést, valamint amikor visszatérően afelett sajnálkozott, hogy kevés a fehér keresztény ember Európában. A 80 évvel ezelőtti tragédiához is pont ilyen beszédek vezettek…” – vázolta Márki-Zay Péter.

A politikus leszögezte, hogy meggyőződése szerint minden közszereplőnek kötelessége és felelőssége kiállni mindenfajta származási, vallási, szexuális vagy bármilyen természetű megkülönböztetés és jogfosztás ellen.

„Aki előítéleteket és gyűlöletet szít ember és ember, magyar és magyar között, az óhatatlanul is egy újabb háború és népírtás kockázatát erősíti – mi pedig a szeretet és a béke pártján állunk!” – foglalta össze a polgármester.

emlékezésHolokaustMárki-Zay PéterMazsihiszzsidóságzsinagóga