A 65 év fölötti gyerekorvosok nem vesznek részt mától a közvetlen ellátásban

A Magyar Orvosi Kamara javaslata alapján (13 javaslatuk volt, ide a 7. pont kapcsolódik) Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt kéri rendeletében, hogy a közvetlen betegellátásban a 65 év feletti orvosok ne vegyenek részt. Az eddigi adatok szerint ugyanis az új koronavírus az idősebb korosztályt veszélyezteti a leginkább.

Ezzel kapcsolatban Dr. Berényi Károly címzetes gyermekgyógyász főorvos (és alpolgármester) közzétette az érintett orvosok névsorát, amelyben ő maga is szerepel. E szerint tehát mától Dr. Kozma János, Dr. Sebők Mária, Dr. Dezső Ilona, Dr. Ágoston Katalin és Dr. Berényi Károly kizárólag telefonos tanácsadást nyújtanak a szülőknek az általuk ismert telefonszámon, és van, aki a Facebook-on is kommunikál a családtagokkal. Hozzáteszi, hogy gyógyszer, tápszer felírásra továbbra is van lehetőség, mostantól ugyanis a 14 év alatti korosztálynak is lehet E-recepten rendelni gyógyszertári készítményeket.

Azoknak a gyermekeknek, akiknek mindenképp ellátásra van szüksége, a fiatalabb orvosok fogják ezt biztosítani: Dr. Czimmer Julianna, Dr. Szabó Éva, Dr. Prikidánovics Anita és Dr. Pusztai Henrietta. A főorvos felhívja a figyelmet, hogy a kórház gyermekosztálya továbbra is csak beutalóval kereshető fel, és kéri, hogy ezt csak indokolt esetekben tegyék meg.

Berényi emlékeztet: a járvány elleni védekezés legfontosabb alappillére most az elkülönülés és a higiénés szabályok szigorú betartása, így a kézmosás, a fertőtlenítés, légúti panaszok esetén maszk használata, és a tömeg elkerülése.