A 45 évnél idősebb, legalább 25 éve szolgáló vásárhelyi katonákat is pontozzák, hogy leszereljék-e őket

A Honvédelmi Minisztérium válaszra sem méltatta lapunkat.

Hány főt menesztettek az életkora és szolgálati ideje miatt a vásárhelyi páncélozott gyalogdandárnál? Közülük mennyien részesülnek majd szolgálati juttatásban? Ezeket a kérdéseket tettük fel a hódmezővásárhelyi alakulatnak, miután múlt héten a szakminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf egy külföldi lapnak adott interjúban elismerte, több száz magas rangú magas rangú vezetőt menesztettek a magyar honvédségtől. A laktanyából azt írták szerkesztőségünknek, ez ügyben forduljunk a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályához, amit meg is tettünk, de semmilyen választ nem kaptunk.

A Válasz Online mai cikkében több menesztett főtisztet is megnevezett. Emellett azt írták, lefejezték a Honvéd Vezérkart, ám a a Szalay-Bobrovniczky-féle „fiatalításnak” ezzel még nincs vége. A következő körben az alakulatparancsnokoknak kell pontozniuk 45 évnél idősebb, legalább 25 éve szolgáló beosztottjaikat. Öt szempont alapján:

  1. szakmai megfelelőség;
  2. nemzetközi tapasztalat;
  3. nyelvi készség;
  4. fizikai állapot;
  5. teljesítmény értékelés.

Néhány szempontnak alpontjai is vannak, az egyes jellemzőkre 0, 0,5, illetve 1 pont adható. Ha valaki a maximális 9 pontból 6-ot megkap, főszabály szerint maradhat. Fontos: az intézkedések a hivatásos állományt érintik, a szerződéseseket nem.

Nem mellékes, hogy a felmentés nem jelent automatikus egzisztenciavesztést: az érintettek számára bevezetik a honvédelmi szolgálati juttatást. Ennek alapja az utolsó illetmény 70 százaléka, s akkor is megilleti az arra jogosultat az öregségi nyugdíj korhatár betöltéséig, ha mellette munkát vállal. Az ugyanakkor, hogy ki a jogosult, egyénenkénti miniszteri döntésen múlik.

Kinizsi Pál 30. Páncélozott GyalogdandárMagyar HonvédségSzalay-Bobrovniczky Kristóf